Tíz iszlamistát vettek őrizetbe Belgiumban, Hollandiában, Németországban

Őrizetbe vettek kedden, Belgiumban, Hollandiában és Németországban tíz terroristagyanús iszlamistát, akik a három ország hatóságai szerint merényletekre készültek Belgiumban.

A belga ügyészség bejelentése szerint az őrizetbe vételek részei annak a több országra kiterjedő nyomozásnak, amely a “dzsihádista terrortámadások megelőzését szolgálja”.

Az ügyészség nem közölte, hogy milyen célpontok ellen terveztek támadásokat az őrizetbe vettek. A bejelentés szerint a tízek Belgiumból, Hollandiából, Marokkóból valamint az orosz Csecsenföldről származnak, és többségük a belgiumi Antwerpenben élt eddig. Az ügyészség szerint a csoport a merényletterv részeként használta az Anszar Al Mudzsahedin nevű iszlamista honlapot.

A keddi őrizetbe vételeket egy csaknem egy éven át tartó intenzív nyomozás előzte meg, amely 2009 végén, Antwerpenben kezdődött. Az ügyészség közleménye szerint a nyomozás főleg a terroristák toborzására és a csecsen terrorszervezetek finanszírozására összpontosított. Az akciósorozat részeként már másokat is őrizetbe vettek korábban Spanyolországban, Marokkóban és Szaúd-Arábiában.

A belga ügyészség közleménye szerint a nyomozásban számos európai ország rendőrsége és az Európai Unió Igazságügyi Együttműködési Egysége vett részt. Európa több országában hetek óta magas fokú készültség van, miután az Egyesült Államok figyelmeztette szövetségeseit, hogy az indiai Mumbaiban, 2008-ban elkövetett véres terrortámadáshoz hasonló akciókra készülnek az al-Kaida emberei. Október végén Dubai és Nagy-Britannia repterein találtak teherszállítógépekben csomagbombákat.