Tíz évet kapott halált okozó testi sértésért egy pitvarosi férfi

Szeged, 2012. május 31., csütörtök (MTI) – Életfogytiglanról jogerősen tíz év börtönre mérsékelte a Szegedi Ítélőtábla annak a férfinak a büntetését, aki egy italozást követően úgy megverte egy söröző pultosát, hogy a kiszolgáló életét vesztette, a vádlott a bűncselekmény után több doboz cigarettával távozott a helyszínről; ezzel az ítélőtábla az első fokon megállapított nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés minősítést halált okozó testi sértésre és rablásra változtatta.

A Mezőlaki Erik vezette büntetőtanács indoklása szerint Varga Mihálynak nem állt szándékában a sértett életének kioltása, testi sértés és dolgai elvételének szándékával támadt a pultosra. A vádlott esetében hanyagságot lehet megállapítani, amikor nem gondolt arra, hogy a sértett megverése annak halálához is vezethet, így a Szegedi Ítélőtábla megítélése szerint nem emberölés, hanem halált okozó testi sértés történt, ami rablással párosult.

Ezért a táblabíróság – tekintettel a súlyosító körülmények jellegére és túlsúlyára – az életfogytig tartó szabadságvesztést enyhítve 10 év börtön szabott ki, a közügyektől eltiltás mellékbüntetést pedig 10 évről 8 évre enyhítette. Az ítélet jogerős.

A korábban négyszer, jellemzően vagyon elleni bűncselekmények miatt büntetett 25 éves pitvarosi férfi a letartóztatása előtt nem dolgozott, szociális segélyből és alkalmi méhészkedésből élt a szüleivel egy háztartásban.
2011. március 28-án a vádlott egész nap italozott, este egy magyarbánhegyesi sörözőbe tértek be ismerősével. Itt, miközben a felszolgáló néhány percre többször is elhagyta a sörözőt, bement a pult mögé, cigarettát akart elvenni, majd a pénztárgépet próbálta kinyitni, de egyik sem sikerült. A zárórát követően a vádlott, az ismerőse és a kiszolgáló társaságában bent maradt a sörözőben. Ekkor ismét bement a pult mögé és cigarettát vett el.

Amikor ezt a pultos észrevette és kérdőre vonta, a vádlott feldühödött és mintegy negyedórán keresztül először a sörözőben, majd az utcán verte puszta kézzel és biliárd dákóval a kiszolgálót. A sértett az utcán elesett, a vádlott legalább egyszer fejbe rúgta a magatehetetlen embert. Ezt követően átvizsgálta a sértett közelben álló autóját, majd visszament a sörözőbe, ahol a törött biliárd dákóval megpróbálta felfeszíteni a pénztárgépet, de az nem sikerült neki, így négy doboz cigarettát vitt magával.

A magatehetetlen sértetten a vádlott ismerőse próbált meg segíteni, erre kérte a vádlottat is, aki ugyan megfogta a földön fekvő férfi kezét, de végül elengedte és segítségnyújtás nélkül távozott. A bántalmazás következtében a sértett nem sokkal később a helyszínen meghalt.

A Gyulai Törvényszék ez év március 12-én Varga Mihályt nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért őt a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Egyben kimondta: a vádlott legkorábban 30 év fegyház letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítéletet ellen a vádlott és védője a tényállás téves, megalapozatlan és iratellenes megállapítása, téves minősítés miatt a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

– MTI –