Friss hírek

2009.09.22. 08:33

Égõ bálák, kiöntött tej az Európai Bizottság épülete elõtt - Svájcban blokád alá vontak egy elosztót

<p>Égõ szalmabálákkal, és tej-tóval tiltakoztak hétfõn a tejtermelõk az Európai Bizottság (EB) brüsszeli székháza elõtt. Az Európai Tejterméktanács azonnali lépéseket követel a bizottságtól az ágazat rendkívül nehéz helyzetének orvosolására, illetve minél elõbb szeretnének tárgyalni az újraválasztott EB elnökkel, Jose Manuel Barrosóval. A tejterméktanács elnöke, Romuald Schaber azt mondta: több tízezer kollégája mehet csõdbe az egyre apadó tejárak miatt.</p>

Schaber szerint az elmúlt két évben csaknem a felére csökkent a tej felvásárlási ára az Unióban. A boltokban ezzel szemben nem változott a tej ára. AZ elmúlt hetekben többször is az utcára vonultak az elégedetlen gazdák, nemcsak Brüsszelben, hanem más uniós országokban is.

Hétfõn egyébként több száz dühös termelõ vonta blokád alá az egyik legnagyobb hazai áruházlánc logisztikai központját. A telep bejáratát traktorokkal állták el. Szóvivõjük azt mondta, hogy nem akarnak erõszakkal bemenni a központba. A svájci gazdák is az alacsony felvásárlási árak ellen tüntetnek. Azt mondják: feleannyi pénzt kapnak egy literért, mint amennyi annak elõállítási költsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!