Tíz év alatt 26 millióval nőtt a kommunista párt tagjainak száma Kínában

Sanghaj, 2012. október 10., szerda (MTI) – A Kínai Kommunista Pártnak (KKP) jelenleg több mint 82 millió tagja van, számuk 2002 és 2011 között 26,6 millióval nőtt – derül ki a KKP központi bizottságának szervezeti osztálya által közzétett statisztikákból.

A számokat a szerdai Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) idézi, mely összehasonlításképp megemlíti, hogy 26 milliós Venezuela teljes lakossága is. A pártlap kiemeli: az elmúlt egy évtizedben szembetűnő a magánszektor képviseletének térnyerése, a nagy magánvállalatok, a 20 millió jüan (700 millió forint) forgalomnál többet generáló cégek és az 5 millió jüan (175 millió forint) feletti eredményeket felmutató kiskereskedelmi egységek 97 százalékának van jelenleg pártszervezete.

A KKP a világ legnagyobb politikai pártja, tagjai számának növekedése töretlen. A 80 milliós határt 2010-ben lépte át, jelenleg 83 millió körül mozog. Tavaly több mint 21 millióan jelezték belépési szándékukat a pártba, ám kevesebb, mint 10 százalékukat vették fel, a taggá váláshoz ugyanis már meglévő párttagok támogatása és a jelentkezők átfogó vizsgálata szükséges.

A párttagsággal az átlagosnál jobb karrierlehetőségek, kiterjedt ismeretségi kör, lobbizási lehetőség és számos kiváltság jár, így többek között a tagok gyermekei számára jobb iskolázási lehetőségek kínálkoznak.

A hivatalos adatok szerint a női tagok száma jelenleg meghaladja a 19 milliót, ami a teljes létszám több mint 23 százaléka, az etnikai kisebbségek 5,6 millió fővel képviselik magukat, ami az összesnek csupán a 6,7 százaléka. A párttagok egynegyede 35 évesnél fiatalabb, 2,7 milliót tesz ki a diákok, 15,2 milliót a nyugdíjasok száma.

– MTI –