Titokzatos kór végzett egy német orvostanhallgatóval Szegeden – a tünetek alapján Hantavírus lehetett

Vizsgálat indult a Szegedi Tudományegyetemen, miután hétfőn meghalt egy német orvostanhallgató az intézmény intenzív osztályán. A 21 éves fiatalembernek vérzéses, lázzal járó betegsége volt, hetekig kezelték az intézményben. Az orvosok egyelőre nem tudják, hogy mitől halt meg, a tünetei alapján: a vérzéses lázzal járó tüdőgyulladás és tüdő ödéma alapján Hantavírus-fertőzésre gyanakszanak.

Magas láz, tüdőgyulladás és tüdővizenyő, kivérzések a belső szerveken és az arcon. A folyadékkal telt tüdő miatt a betegek több mint fele menthetetlenül meghal. Ezek a tüdőt megtámadó Hantavírus-fertőzés leggyakoribb tünetei és csaknem ilyen tünetekkel kezelték a német fiatalembert is itt a szegedi Körintenzíven. Az orvostanhallgató életéért hetek óta küzdöttek az orvosok, de nem tudtak segíteni rajta, egyelőre még azt sem tudni pontosan, hogy mi okozta a férfi halálát, az intenzíven levett vérminták elemzése még nem készült el. A Hantavírus-fertőzést, azonnal jelenteni kell a tisztiorvosi szolgálatnál.

Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete járványügyi osztályvezető-főorvosa a Független Hírügynökségnek elmondta: a német fiú gyanús megbetegedéséről tudtak, de mivel a vizsgálat még nem záródott le, így erről az esetről ők sem tudnak többet mondani.

A 21 éves német fiú a Szegedi Tudományegyetem idegen nyelvi orvosképzésére járt már két éve.

Magyarországon évente 6-8 Hantavírus-fertőzést regisztrálnak. Az esetek többségében az enyhébb lefolyású és jól gyógyítható, a veséket támadó fertőzések fordulnak elő. A vírus a szabadon élő rágcsálók váladékával terjed, szerencsére a hazai rágcsálók nem fertőzöttek, az előforduló esetek majd mindegyikét külföldről bekerült kisállatok okozták.

Mivel a német hallgató a közelmúltban Norvégiában járt tanulmányúton, valószínű, hogy ott és nem Szegeden kaphatta el a fertőzést.

Hanta-fertőzéskor – mivel a vírus emberről emberre nem terjed – a beteget elkülönítik, de ezen túl más, szigorúbb intézkedésre, karanténra nincs szükség.

Az egyetemen belső vizsgálat indult a történtek után, annak lezárásáig nem nyilatkoznak. Annyit azonban tudni lehet, hogy a vizsgálat elsősorban az egyetemista halálának pontos okaira keresi a választ.Sporthírek