Helyi gazdaság

2011.09.19. 16:12

Valaki megint fordítva ül a lovon?

Debrecen - Az áfaemelés miatt jövőre az egyébként is stagnáló hazai fogyasztás még tovább mérséklődhet.

Debrecen - Az áfaemelés miatt jövőre az egyébként is stagnáló hazai fogyasztás még tovább mérséklődhet.

- A munkáltatói járulék emelése pont az ellentéte annak, amit a kormánynak tenni kellene ahhoz, hogy a vállalkozói, üzleti szféra fejlődésének lendületet adjon - jelentette ki a Naplónak Muraközy László egyetemi docens annak kapcsán, hogy a jövő évi költségvetés sarokszámai között az egészségügyi járulék emelése is szerepel.

Látszatintézkedés

A Debreceni Egyetem Közgazdasági Karának docense úgy véli, gazdaság-élénkítés csak úgy képzelhető el, ha a munkaerőre, a foglalkoztatásra rakódó terheket érdemben csökkentik. Ezzel levegőhöz juthatnának a vállalkozások, keletkezhetne náluk forrás beruházásra, új munkahelyek teremtésére. Az egyetemi oktató azzal sem ért egyet, hogy az adójóváírás és a szuperbruttó egyidejű megszüntetése hatásait tekintve kiegyenlíti egymást.

- Biztos, hogy nem így van, hiszen az alacsonyabb jövedelműek az adójóváírás megszűnésével több jövedelemtől esnek el, mint amennyit az úgynevezett szuperbruttó kivezetése számukra jelenthet - szögezte le a szakember, aki szerint a foglalkoztatás terén várt másfél százalékos bővülés nagyrészt a közfoglalkoztatás kiterjesztésének lesz köszönhető.

"Megítélésem szerint az, hogy a minimálbérnél is alacsonyabb összegért embereket közmunkára utalnak, csupán látszatintézkedés. A foglalkoztatási statisztikákat javítja, de a gazdaság versenyképességét érdemben nem befolyásolja".

Mi kellene még?

- Helyes, hogy a nagy elosztórendszerekhez végre hozzányúl a kormány, és azzal is egyetértek, hogy a jövedelmeket terhelő adók helyett a fogyasztást terhelőket emelik, a vállalkozások bürokratikus terheit pedig csökkentik. Ugyanakkor a gazdaság szereplői várják a korrupció elleni hatékony fellépést, a teljesítményelv érvényesülésének az elősegítését, az uniós pályázati forrásokhoz való hozzáférés gyorsítását. Ha ez utóbbi területeken 2012-ben nem történik érdemi intézkedés, akkor a gazdaság növekedése elmarad, a legjobb szakembereink pedig messze földön keresnek maguknak tisztességes megélhetést - értékelte a Matolcsy-féle bejelentést Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Nagy Imre, a Hajdú-Coop Zrt. igazgatója az áfaemelés kapcsán úgy fogalmazott, hogy a klasszikus közgazdasági képlet értelmében a drágulás rendszerint kereslet-csökkenést eredményez, de van a kormányzati csomagnak egy olyan része, amit még ennél is nagyobb bajnak tart.

- A járulékalapot a munkaadók kötelesek lesznek legalább a minimálbér másfélszerese után megfizetni. Csakhogy erre a "kivéreztetett" gazdálkodó szervezetek jelentős részénél egész egyszerűen nincs meg a fedezet - fogalmazott a kereskedelmi cég vezetője.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!