Titokban emelték bérüket a képviselők – Népszava

Csaknem 70 képviselő a dupláját, az “átlagos” honatyák pedig a másfélszeresét vihetik haza a jelenlegi költségtérítésüknek a hétfőn elfogadott törvény alapján – írja a Népszava. Az úgynevezett benzinpénz helyett járó választókerületi pótlék ugyanis bár adóköteles, akkor is több marad a képviselők zsebében, ha az összegből levonják a 32 százalékos személyi jövedelemadót és a 15,5 százalékos tb-járulékot. A lap úgy számol: minél fontosabb pozíciót tölt be egy képviselő, annál jobban jár majd.

A törvénymódosítás előtt például Szili Katalin házelnök a több mint másfél millió forintos tiszteletdíja mellett 301470 forint nem adóköteles költségtérítést kapott. Az új számítás módszer szerint utóbbi összeg 1,808 millió forintra emelkedik, amiből akkor is nettó 900 ezer forint megmarad, ha a házelnök egyetlen számlát sem tud bemutatni az APEH-nek. Hasonlóan jól jár Lezsák Sándor fideszes parlamenti alelnök is, aki a májusi 266685 forintos költségtérítése helyett az adózás után is 973980 forintot vihet haza, változatlan tiszteletdíj mellett. Orbán Viktor a Fidesz, és Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke ugyanakkor kevesebbet kap, mivel nem bizottsági tagok és frakciótisztségük sincs. Ők az alapdíjat, vagyis 231900 forintot kapnak, és budapestiek lévén összesen 162330 forint költségtérítés jár nekik.

A képviselők 80 százaléka nem jár olyan jól, mint a tisztségviselők, de attól függően, hogy milyen messze van a választókerületük, átlagosan 53-55 százalékkal magasabb pótlékot kapnak ők is a mai költségtérítésüknél. Nem nő a járandóságuk viszont a szocialista kormánytagoknak és államtitkároknak, nekik ugyanis nem jár a parlamenttől költségtérítés.