Tito

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
A hajdani Jugoszlávia kétségtelenül első számú politikusa Josip Broz Tito volt. A marsall annak idején eltávolodott a Szovjetuniótól, s mivel kiállt a függetlenség mellett és szószólója lett az el nem kötelezett országok mozgalmának, nagy megbecsülést vívott ki magának országában és persze a nyugati hatalmak körében. Kolodzey Tamás jegyzete.

Az egykori partizánvezérből lett párt- és államfő jólétet biztosított népének, így senkit nem zavart, hogy egyszemélyes uralmat épített ki magának, és diktátori hajlamai is voltak. Közben habzsolta az életet: imádott autót vezetni, vadászni, gyűjtötte a fegyvereket, a műtárgyakat, az órákat, az ékszereket, és nagyon szerette, ha ajándékokkal és kitüntetésekkel halmozzák el.

Halála után örökösei megdézsmálták az örökségét, amelyre persze utódai is igyekeztek rátenni a kezüket, vittek, amit tudtak. Tito hagyatéka több ezer értékes tárgyból állt, s ezek dollárban is tetemes összegre rúgtak. Családjának kései tagjai most végérvényesen hoppon maradtak, ugyanis nem kevesebb mint harmincöt évi huzavona után bírósági ítélettel zárták le a Tito-aktát. A verdikt szerint hozzátartozóinak azért nem jár semmi, mert az államfő személyes dolgai az államot illetik. Így az Amerikában Titónak adott Hold-kő is múzeumba kerül, valamelyik unokájának vitrinje helyett.

Kolodzey Tamás0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdet�s