Tito özvegye személyit és útlevelet kapott – csaknem 30 év után

Csaknem 30 évvel a férje halála után Joszip Broz Tito özvegye megkapta a nyugdíjának folyósításához szükséges személyi iratokat – jelentette hétfőn a szerbiai Beta hírügynökség. Információjuk szerint a személyi igazolványt és útlevelet Szerbia munkaügyi-, és belügyminisztere adta át közösen a 84 éves Jovanka Broz-nak.

Tito özvegye idén májusban a Politika című napilapnak adott interjújában azt mondta: két évvel a férje 1980-as halála után értesült arról, hogy nem kaphat nyugdíjat, mert nincsenek meg az ehhez szükséges személyi iratai, és mert “Titonak nem volt fizetése”. Az özvegy elmondása szerint férje halála óta elszigetelten, szerény jövedelemből él.

A szerbiai Beta hírügynökség szerint az özvegynek Tito halála óta nem voltak érvényes személyi iratai. Az ezek kiállításához szükséges szerb állampolgárságot állítólag csak a közelmúltban kapta meg a 84 éves nő. Ennek birtokában kézbesítette neki személyi igazolványát és útlevelét Szerbia belügyminisztere, Ivica Dacic, és kollégája, a munkaügyi miniszter, Rasim Ljajic.

Jovanka Broz volt férje, Josip Broz Tito 35 éven át, egészen a haláláig irányította a korábbi Jugoszláviát. A kommunista vezetőt hazájában a tisztelet jeléül sokan Tito marsallként is emlegették. Nem sokkal a II. világháború vége után kiállt a szovjetek befolyása ellen, és egyik vezetője volt az el nem kötelezett országok mozgalmának. Tito 1980. május 4-én Ljubljanában, egy műtét utáni szövődmények miatt halt meg. Egy évtizeddel a halála után Jugoszlávia darabjaira hullott.