Helyi gazdaság

2010.07.27. 14:06

A szerb jegybank leköszönő elnöke váltja Simort az MNB élén?

<p>Keddi lapértesülés szerint a Szerb Nemzeti Bank leköszönő elnöke, Radovan Jelasity lehet a Magyar Nemzeti Bank új elnöke.</p>

A Pressz című belgrádi bulvárlap a szakemberhez közeli forrást idézve arról ír, hogy Jelasityot már meg is kereste a magyar kormány: vállalja el a feladatot. "Rendkívül alkalmasnak találják őt a monetáris politika vezetésére. Elnöksége alatt megmentette a szerb bankszektort, a válság alatt a pénzintézeteknek nem volt szükségük állami segítségre"- mondta a név nélkül nyilatkozó forrás.

A Pressz szerint a bankár komolyan fontolgatja, hogy elfogadja a felkérést, jóllehet további nemzetközi ajánlatokat is kapott a volt elnök. Szerb elemzők szerint Jelasity kinevezését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is forszírozhatja, mivel ezzel a nemzetközi szervezettel feneklettek meg a budapesti tárgyalások. A volt szerb jegybankelnök ugyanakkor nagyon jó kapcsolatot ápol az IMF-vel. Goran Nikolity közgzdász szerint ezért is valószínű, hogy elfogadja a felkínált posztot. Mladjen Kovacsevity, a szerb Gazdaságtudományi Akadémia tagja úgy véli: nagy elismerés lenne Jelasitynak, ha elfoglalhatná az MNB elnöki helyét. Az akadémikus is úgy véli: az IMF is támogatja a szakember kinevezését. Kovacsevity ugyanakkor Jelasity hibájának rója fel, hogy elnöksége alatt túlértékelt volt a szerb nemzeti valuta, a dinár, és csak 2008-ban 3,5 milliárd eurót költött el a jegybank a fizetőeszköz védelmére.

A napilap szerint a magyar kormány azt várja Jelasitytól, hogy segítsen kilábalni a nehéz gazdasági helyzetből, segítsen csökkenteni a költségvetési hiányt és az államadósságot, emellett megóvja a az ország monetáris rendszerét.

Jelasity egyébként Magyarországon született, 1968-ban Baján. 1992-ben a belgrádi Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát, 1995-ben pedig Illinois-ban tanult tovább. Ezután a frankfurti Deutsche Banknál helyezkedett el. 2000-ben, Szlobodan Milosevity elnök bukása után lett a Szerb Jegybank alelnöke, 2004-től pedig elnöke.

A Szerb Jegybank sajtóosztálya egyelőre nem nyilatkozott a Pressznek az ügyről. Annyit közöltek, hogy a leköszönő jegybankelnök két napon belül sajtótájékoztatót tart távozása alkalmából.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!