Titanic Nemzetközi Filmfesztivál mától tizenegy napon át

Csütörtök este kezdődik és április 22-ig tart a 14. alkalommal megrendezett Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A tizenegy napos fesztivál ideje alatt 27 ország 64 filmje debütál négy budapesti moziban.

A nagyszabású filmes seregszemlén amerikai, angol, argentin, ausztrál, belga, dán, dél-afrikai, dél-koreai, finn, francia, holland, ír, japán, kanadai, kurd, lengyel, mexikói, norvég, svéd, vietnámi, chilei, taiwani és uruguayi alkotásokat láthat a közönség. Török Ferenc német koprodukcióban készült Overnight című filmjének világpremierjét is a fesztivál keretében tartják.

Ebben az évben a korábbi helyszínek mellett (Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi Mozi és Örökmozgó Filmmúzeum) a Vörösmarty moziban is megnézheti a közönség a világ minden tájáról érkező alkotásokat.

A Titanic Filmfesztivál nyitófilmje Nick Cassavetes Alpha Dog című krimije, amely egy fiatal bűnöző, Jesse James Hollywood életét meséli el. A közönség a tizenegy nap során megnézheti az Oscar-díjra jelölt Sofia Coppola Marie Antoinette című alkotását, vagy Gavin Hood rendezését, a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat elnyerő Tsotsi című filmet. A zenés művek szekcióban vetítik a brit zenei fesztivál Glastonbury című dokumentumfilmjét, mely mások mellett, Björk, James Brown, Nick Cave és David Bowie fellépését is megörökítette.

Lesz elsőfilmes alkotás is a több mint hatvan film között. Paul Andrew Williams Londonból Brightonba című thrillere versenyben van a fesztivál fődíjáért is. Keserédes élet címmel nézheti meg a közönség dél-koreai rendező, Kim Jee-woon filmjét. A Sundance Fesztivál nagydíját elnyerő Quinceanera című film is látható lesz Budapesten.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál fődíja, a Hullámtörők elismerés idén 10 ezer euróval jár együtt. A fesztiváldíj mellett a közönség is szavazhat a legjobbnak tartott alkotásra.

A fesztivállal kapcsolatos legfrissebb hírek és információk a Titanic honlapján találhatók: www.titanicfilmfest.hu.