Tisztul a levegõ a fõvárosban

Az egész fõvárosban csökkent szerdán a szállópor mennyisége, a meteorológiai elõrejelzésnek megfelelõen egy ciklon érkezett ugyanis a térségbe, amely felkavarta a levegõt és kitisztította azt. A légszennyezettség reggel óta csökken Budapesten, így minden valószínûség szerint nem kell riasztást elrendelni – mondta a Független Hírügynökségnek Bibók Zsuzsa, a környezetvédelmi minisztérium fõosztályvezetõ-helyettese.

A szállópor mennyisége várhatóan csütörtökön is csökken, mivel további erõs széllökésekre kell számítani a meteorológiai elõrejelzése szerint – mondta Bibók Zsuzsa.

Hétfõn még sok állomáson 75 mikrogramm per köbméter feletti volt a szállópor mennyisége a fõvárosban, az esti órákra azonban gyakorlatilag az egészségügyi határérték, azaz 50 mikrogramm/köbméter alá csúszott vissza. Ez ezért szerencsés fejlemény, mert ha a szálló por koncentrációja két egymást követõ napon 3 mérõállomáson meghaladja a köbméterenként 75 mikrogramm küszöbértéket, a fõvárosi önkormányzat köteles tájékoztatni errõl a lakosságot, 100 mikrogramm felett pedig szmogriadót kell elrendelni.