Tisztújítás: Ma eldől a Fodor-Kóka párbaj

Szombat délután új elnököt választ az SZDSZ. A két jelölt Fodor Gábor és Kóka János szombat délelőtt még ismerteti elnöki programját a küldötteknek, akik délután szavaznak arról, kit látánának szívesebben az SZDSZ élén.

13:37: Megkezdődött a szavazás, hamarosan kiderül, ki az SZDSZ új elnöke
Megkezdődött az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlésén a szavazás, a 809 küldöttből a legfrissebb regisztráció alapján 695 van jelen, de ez még nem a végleges adat. A küldöttek először arról döntenek titkos szavazással, hogy Fodor Gábor, vagy Kóka János legyen az SZDSZ elnöke.
A küldöttek először az elnökjelöltekre adják le szavazataikat, délután 3 óra körül derül ki, hogy kettejük közül ki vezetheti a pártot a következő két évben. Később megválasztják az ügyvivői testület új tagjait is, itt 12 helyre 30 jelölt pályázik. Döntés születik a 20 fős országos tanács összetételéről is, itt 108 jelölt van.

13:23: Kuncze Gábor SZDSZ tagként kampányolt Kóka meleltt

Kuncze Gábor, az SZDSZ leköszönő elnöke is felszólalt a tisztújító küldöttgyűlés vitájában, amelyen a párt tagjai mondhatták el, ki miért támogatja Fodor Gábort vagy Kóka Jánost, vagy éppen milyen SZDSZ-t szeretnének.

Kuncze Gábor azt mondta: hogy nem azért szólal fel, hogy az SZDSZ elnökeként kijelölje utódját, hanem azért, hogy tagként elmondja véleményét. A küldöttek az elnökjelöltek felszólalása óta, több órája váltják egymást a szószéknél. Fodor Gábor mellett többek között Gulyás József, liberális ügyvivő kampányolt.

Kuncze Gábor rövid felszólalásában utalt arra a sokszor elhangzott vádra, miszerint Kóka János, a párt jelenlegi vezetésének támogatása miatt, nem a megújulást, hanem az állandóságot képviselné a pártban.

“Nem azért kértem szót, hogy rámutassak: Kóka János alig egy éve van SZDSZ -ben, ezért ő képviseli majd az állandóságot, míg Fodor Gábor, aki szinte a kezdetektől velünk van, ő hozza majd a megújulást” – ironizált Kuncze Gábor.
Az SZDSZ jelenlegi elnöke hozzátette, azért szavaz Kókára, mert tényleg azt gondolja, hogy másnak kell következni, nem felejtve értékeiket, új csoportok felé kell nyitniuk, és ezt Kóka Jánossal látja biztosítottnak.

Gulyás József ügyvivő felszólalásában dícsérte Kóka Jánost, mint minisztert, de azt mondta, hogy Fodor Gáborral szimpatizál. A Fodor-kampányt is vezető Gulyás József azt mondta, szerinte azért lenne jobb elnök Fodor, mert ő következetesen képviseli a liberális politikát. Úgy látja: csak Fodor Gábor tudja megvalósítani azt az értékelvű politizálást, ami után az SZDSZ bent lesz a parlamentben, de nem az MSZP listáján.

Kuncze Gábor az Ügyvivői Testületbe (ÜT) is javasolt két embert: Sándor Klárát és Wittinghoff Tamást. Kuncze Gábor ugyanis azt szeretné, ha olyan ÜT jönne össze, ami olyan tapasztalt politikusokból áll, akik más téren is bizonyítottak.
Fodor Gábor mellett szólalt még fel többek között Szent-Iványi István, Kis Zoltán és John Emese. Kóka János mellett pedig Horuczi Csaba, Eörsi Mátyás és Halda Alíz mondta el érveit.
12:57: Más eszközökkel akar 10 százalékos pártot csinálna az SZDSZ-ből Fodor és Kóka
Sikeres, a 2010-es országgyűlési választáson 10 százalékos eredményt elérő pártként képzeli az SZDSZ jövőjét, a liberálisok két elnökjelöltje Fodor Gábor és Kóka János. Fodor Gábor az SZDSZ szombati tisztújító küldöttgyűlésén előre megírt beszédét félretéve szabadon beszélt, és ismét a hitelesség kérdését hangsúlyozta, és azt mondta, hogy ahhoz kéri a küldöttek bizalmát, hogy ismét erős, büszke párt legyen az SZDSZ.

Kóka János elnökjelölti beszédében a fiatalok támogatását kérte, szerinte ugyanis ők kellenek a pártnak a túléléshez és a továbblépéshez. “Múltunkat tisztelnünk, elveinkhez ragaszkodunk, jövőnkért kőkeményen dolgoznunk kell” -fogalamzott Kóka János. A liberális küldöttek kora délután választják meg új elnöküket.

Fodor Gábor így folytatta: “nemcsak a sikeresek pártja akarunk lenni, kellene a sikeresek, a vállalkozók, kellenek a gazdag emberek, de kellenek a szegények is. Azok is, akik a napos oldalon állnak, de azok is, akik a sötét oldalon, mert elkeseredettek.”
Majd így zárta beszédét: “Lássunk világosan: az egész politikai élet legnagyobb problémája a hitelesség kérdése. Azért állok ma itt előttetek, hogy bizalmatokat kérjem, hogy közösen egy csapatot alkossunk, újra büszke párt legyünk, ami határozottságot, erőt sugároz, amelynek van jó programja, és amelyben hisznek az emberek, ehhez kérem a támogatásokat, ebben segítsetek ma! “
Kóka János szerint a rendszerváltó elit levezényelte a nagy átalakulást, most azonban a megújuláshoz össze kell fognia a fiatalokkal, ez kell a túléléshez, a továbblépéshez – mondta Kóka János. Az elnökjelölt szerint ha nem változik az SZDSZ poltikájának tartalma és a párt szervezettsége, eredményeik sem fognak változni.
Kóka János szerint 2010-re csak akkor lesz 10 százalékos párt, ha frissek, innovatívak lesznek. Úgy látja ugyanis, hogy amíg a rendszerváltáskor az SZDSZ 10 évvel előzte meg az országot, mára már lemaradt választóitól. Ezért ahhoz, hogy utolérjék szavazóikat, új forgatókönyvre van szükség, a siker útjának megmutatására – fogalmazott Kóka János.
Kóka János szerint ma a siker Magyarország neuralgikus pontja. Félünk erről beszélni, és ez az igazi probléma, a siker helyett a panaszt szeretjük, ez a mentalitás fékezi az egyéni sikert és Magyarország sikerét is. A liberális párt igazi feladata, építeni a siker önállóság kultúráját -tette hozzá Kóka János, aki szerint a párton belül is meg kell tanulni, kinyitni a pártot, hogy ők is a nemzethez hasonlóan maguk mögött hagyhassák saját szerencsétlenségüket.
12:34: Pető szerint szemétség Kuncze lejáratása

Igazi szemétségnek nevezte Pető Iván, az SZDSZ tisztújításának szombati levezető elnöke azt, hogy Kuncze Gábort lejárató óriásplakátok jelentek meg a városban. A hétvégén Budapest több pontján “Köszönjük elnök úr, az ellopott rendszerváltást, az elárult liberalizmust. Lop Stop 2007.03.31.” feliratú plakátok jelentek, a leköszönő elnök képével.
Pető Iván így fogalmazott: szemétség emberileg lejáratni valakit akkor, amikor már nincs tétje, (…) pénzt nem kímélve még utoljára belerúgni valakibe, aki nyilvánosan bejelentette, hogy visszavonul. Ha van szemétség, ez az.” Pető Iván szerint ugyanakkor a lejáratás azt is bizonyítja, hogy Kuncze Gábor fontos ember.

Pető Iván elmondta: utánajárt a Kuncze Gábort szidalmazó plakátoknak. Azt, ki bérelte ki az óriásplakát felületek, nem sikerült kiderítenie. De – úgy tudja – 120 ilyen óriásplakátot helyeztek ki Budapesten. Ennek a pénznek például a szegény sorsú gyerekeknél jobb helye lett volna – mondta Pető Iván.

12:16: Fodor: vissza kell adni a demokrácia hitelét

Fodor Gábor nem akar olyan SZDSZ elnöke lenni, amelyik az MSZP listáján kerül be a parlamentbe. Önálló, erős középpártként képzeli az SZDSZ-t, amely a fogalalkoztatottságot helyezi a középpontba, és amely a hitelességet képviseli a választók előtt. Mindezt az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlésén mondta a párt egyik elnök-jelöltje.

A poltika becsületét csak az SZDSZ adhatja vissza – Fodor Gábor szerint -, aki azt mondta nem kell, hogy a liberálisoknak Orbán-fóbiájuk legyen, de nem kell Gyurcsány-fóbiával sem rendelkezniük – tette hozzá. Megkerülhetetlen párt lesz az SZDSZ, és ez lesz a győzelem – mondta.
A rendszerváltáskor az volt a program, hogyan kell lebontani pártállamot, ma pedig az, hogyan kell visszaadni a hitelét a demokráciának -mondta az SZDSZ elnökejlöltje. Fodor Gábor azt mondta, ő annak a programját kínálja az SZDSZ küldötteinek, hogyan kell szembeszállni a populizmussal, demagógiával, ami most hódít az országban.

Fodor Gábor meghirdette: ha az ő programját választják a küldöttek, az SZDSZ ismét formálhatja majd a történelmet, mint a rendszerváltáskor.
12:09: Fodor Gábor kezdte a programismertetést

Megkezdődött az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlésének második napja Budapesten, a 809 küldöttből 583 van jelen, így határozatképes a küldöttgyűlés. A jelenlévők szombat délután választják meg az SZDSZ új elnökét a következő két évre. A két jelölt Fodor Gábor és Kóka János szombat délelőtt még ismerteti elnöki programját a küldötteknek, egy sorsolás nyomán Fodor Gábor kezdte a beszédet, az elnökhjelöltek 20-20 poerces időekretet kaptak.
Délután fél kettőkor szavaz a küldöttgyűlés arról, ki legyen az SZDSZ elnöke, az eredmény már ebéd után meglesz. SZDSZ élén. A szombati küldöttgyűlésen, az SZDSZ új elnöke mellett megválasztják az ügyvivői testület új tagjait is megválasztják a küldöttek. Itt 12 helyre 31 jelölt pályázik és döntés születik a 20 fős országos tanács összetételéről is, itt 108 jelölt van.
Kuncze Gábor, az SZDSZ leköszönő elnöke októberben jelentette be, hogy nem jelölteti magát elnöknek a párt március végi tisztújító küldöttgyűlésén.

Fodor Gábor hiteles, a múltjával tisztában lévő pártként, míg Kóka János sikeres, a jövőre koncentráló pártként képzeli el az SZDSZ-t. Mindkét elnökjelölt célul tűzte ki azt, hogy 2010-re 10 százalékos legyen a párt támogatottsága, közös elem továbbá, hogy mindketten a jelenleginél nagyobb szerepet szánnának a vidéki liberális szervezeteknek a párt életében.
A szombati küldöttgyűlésen, a párt 809 tagja vehet részt, ők az SZDSZ új elnöke mellett megválasztják az ügyvivői testület új tagjait is, itt 12 helyre 31 jelölt pályázik és döntés születik a 20 fős országos tanács összetételéről is, itt 108 jelölt van.
Csütörtökön két közvéleménykutatás is foglalkozott az SZDSZ elnökjelöltjeinek esélyeivel.

Míg a Medián szerint a liberális szavazók többsége Kóka Jánost támogatja, a Szonda-IpsosFodor Gábor előnyét jelezte.
A teljes népesség körében Fodor Gábort, míg a liberális szavazók körében Kóka Jánost tartják többen alkalmasnak a pártelnöki posztra – derült ki a Medián elemzéséből, amelyet a HVG számára készített.

Fodor Gábort elsősorban a Fidesz szimpatizánsai látják alkalmasabbnak, míg a kormánypártiak körében minimális előnye van a gazdasági miniszternek.
A Szonda szerint viszont amellett, hogy a liberális választóközönség megosztott az SZDSZ elnöki posztjáért induló két jelölt párharca vonatkozásában, de Fodor Gábort többen látnák szívesen a szabad demokraták elnöki székében, mint Kóka Jánost (46 illetve 38 százalék).

Kapcsolódó anyagok