Tisztújítás az MKP-ban: Bugár és Csáky indul az elnöki posztért

Tisztújító kongresszust tart szombaton Révkomáromban a szlovákiai magyar párt, a Magyar Koalíció Pártja (MKP). Az elnöki tisztségért Bugár Béla jelenlegi elnök és Csáky Pál alelnök indul.

Bugár 1998-as megalakulása óta vezeti a pártot, s azóta egyszer sem volt kihívója. Csáky Pál is csak néhány nappal a kongresszus előtt döntött a megméretés mellett, s azonnal kemény kampányt indított Bugár ellen. Azzal vádolja őt, hogy az MKP-t az elmúlt években egy gazdasági lobbicsoportnak szolgáltatta ki, amelyet Világi Oszkár szlovákiai magyar üzletember, a MOL leányvállalataként működő pozsonyi Slovnaft vezérigazgatója irányít.

Világi és Bugár ezt cáfolja. A pártelnök emlékeztet: Csáky csak most, elnökjelöltként hangoztat ilyen véleményt. Bugár abban sem fogadja el Csáky bírálatát, hogy nem törődött a párt építésével és regionális szerveivel, s egyben figyelmeztet: a gondokért alelnökként a vetélytársa is felelős.

A párt harmadik erős embere, Duray Miklós nyíltan Csákyt támogatja, a járási elnökjelölő küldöttgyűlések többsége viszont Bugárt. A politológusok, elemzők többsége szerint Bugár Béla az esélyesebb.

A Magyar Koalíció Pártja 1998-ban jött létre a Duray vezette nemzeti-konzervatív Együttélés Politikai Mozgalom, a Bugár irányította Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom és a liberális Magyar Polgári Párt egyesülésével. Ez akkor kényszerű lépés volt, a Meciar-kormány ugyanis ötszázalékos bejutási küszöböt szabott meg a pártok, s hétszázalékosat a koalíciók esetében. Az MKP 1998 és 2006 közt tagja volt mindkét, Mikulás Dzurinda vezette kormánynak, a tavalyi előrehozott választások után azonban ellenzékbe szorult. A leadott szavazatok több mint 11 százalékával a 150 fős szlovák törvényhozásban húsz mandátumot szerzett.

Csáky korábban a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom elnöki posztjáért folytatott küzdelemben kétszer is alulmaradt Bugárral szemben.