Tisztújítás az MDF-ben

Tisztújító országos gyűlést tart vasárnap az MDF Budapesten. Itt döntenek többek között a párt új elnökségi tagjairól, és várhatóan megerősítik pártelnöki tisztségében Dávid Ibolyát, aki az egyetlen jelölt erre a posztra. A nyilvános gyűlés délelőtt 10 órakor kezdődik az ELTE Egyetemi Kongresszusi Központjában.

Dávid Ibolya mellett korábban Katona Kálmánt és Grezsa Istvánt is jelölték elnöknek a megyei szervezetek, de végül mindketten visszaléptek, így az MDF Országos Választmánya végül a párt mostani vezetőjét választotta meg elnökjelöltnek februárban.

A nyolc elnökségi tagsági posztért Almássy Kornél, Hock Zoltán, Csáky András, Karsai Péter, Makay Zsolt, Viniczai Tibor, Juhász Zoltán, Katona Kámán, Eötvös Mihály, Lasztovicza Gábor és Szabó Miklós indul. Az elnökség egyébként 11 tagú, mivel a testület tagja még a pártelnök, a frakcióvezető és a választmányi elnök is. Katona Kálmán jelenlegi választmányi elnök az elnökségi tagjelöltek között van ugyan, helyét egy póttag veszi át, ha később újra megkapná a választmányi elnöki posztot.

Ugyancsak a vasárnapi tisztújításon választják meg az elnökség póttagjait, az etikai és fegyelmi, valamint a számvizsgáló bizottság tagjait. Ehhez a küldöttek ötven százalékának plusz egy fő szavazatára lesz szükség. Az MDF-nek most egyébként 374 küldöttje van, a visszajelzések alapján várhatóan valamennyien ott lesznek a vasárnapi tisztújításon – tudta meg a Független Hírügynökség Hock Zoltántól, az MDF elnökhelyettesétől.

Az új tisztségviselők megbízatása legalább két évre szól, tisztújítás valószínűleg csak az európai parlamenti választások után lesz az MDF-ben, igaz, az elnökség dönthet másképpen is.

Az MDF új alelnökeit és elnökhelyettesét nem a tisztújító gyűlésen választják meg. Az alapszabály szerint ezekre a posztokra a pártelnök javasol jelölteket, a pártnak legfeljebb 4 alelnöke és egy elnökhelyettese lehet.