Tisztújítás az MDF-ben – ÖSSZEFOGLALÓ

Újraválasztották pártelnöknek Dávid Ibolyát az MDF XXI. Országos Gyűlésén vasárnap Budapesten. A küldöttek megválasztották az elnökség nyolc új tagját is. Dávid Ibolya délelőtti beszédében azt javasolta, hogy a tisztségviselők megbízatása 2008-ig szóljon, de végül úgy döntöttek, hogy a mandátumok egy évvel később, 2009-ben jár le.

Dávid Ibolya mellett korábban Katona Kálmánt és Grezsa Istvánt is jelölték elnöknek a megyei szervezetek, de végül mindketten visszaléptek, így az MDF Országos Választmánya végül a párt mostani vezetőjét választotta meg elnökjelöltnek februárban.

A vasárnapi tisztújításon a pártelnök személyéről szóló voksoláson 321 küldött adta le a szavazólapot, ebből 317 volt érvényes. Dávid Ibolya 262 támogató szavazatot kapott, vagyis az összes voks körülbelül 82 százalékát. Ez 5 százalékkal nagyobb a két évvel ezelőtti tisztújítás eredményéhez képest.

Az új elnökségi tagok esetében második fordulót tartottak: a 11 jelöltből 8-nak kellett volna megkapnia a szavazatok felét plusz egyet, de végül csak 7-nek volt elég voksa az első körben. A második körben végül Hock Zoltán, Almássy Kornél, Viniczai Tibor, Katona Kálmán, Csáky András, Makay Zsolt, Karsai Péter és Lasztovicza Gábor kapták a legtöbb szavazatot. Póttagnak választották Juhász Zoltánt és Eötvös Mihályt.

A most megválasztott tagok mellett a pártelnökségben van még a pártelnök, a parlamenti frakcióvezető és az országos választmány vezetője. Utóbbi posztot Katona Kálmán tölti be, akit vasárnap elnökségi tagnak is megválasztottak. Ha a választmány tisztújításán újra bizalmat szavaznak majd Katona Kálmánnak, akkor az elnökségben valószínűleg valamelyik póttag veszi át később a helyét.

Ugyancsak a második fordulóban választották meg a fegyelmi és etikai, valamint a számvizsgáló bizottság tagjait. Mindkét testületben öt-öt fő van, valamint két-két póttag.

Az MDF új alelnökeit és elnökhelyettesét nem a tisztújító gyűlésen választották meg. Az alapszabály szerint ezekre a posztokra a pártelnök javasol majd jelölteket. A pártnak legfeljebb 4 alelnöke és egy elnökhelyettese lehet.