Helyi gazdaság

2010.08.27. 11:11

Opten: Ötödével több felszámolt cég a központi régióban

<p>Húsz százalékot meghaladó mértékben nőtt a felszámolási és végelszámolási eljárások száma a közép-magyarországi régióban az első félévben 2009 azonos időszakához képest - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból, amelyeket pénteken közöltek.</p>

Júniusban csaknem 50 százalékkal több társaság ment tönkre itt, mint egy évvel korábban.

Erőteljes válsághatás mutatkozik a Budapestet is magában foglaló Közép-Magyarország régióban. Az Opten céginformációs szolgáltató kimutatása szerint 22 százalékkal több, 3885 céget döntöttek be január első és június utolsó napja között, mint a tavalyi év azonos időszakában. Június önmagában is csúcsot hozott, ebben a hónapban 756 céget vontak felszámolási eljárás alá, amit egyetlen hónap sem közelített meg az elmúlt másfél évben - az előző év júniusához képest például 49,4 százalék a különbség. Ez azonban nem a legnagyobb eltérés egy év alatt: idén februárban például a tavalyi év második hónapjánál 73 százalékkal több, 582 felszámolási eljárás indult meg.

A felszámolásokhoz hasonlóan idén a január-júliusi időszakban végelszámolás - amikor a tulajdonos saját maga dönt a vállalkozás megszüntetéséről - is több sokkal több volt, mint az előző év első felében: a 2009. első félévi 3567 végelszámolásnál 21,4 százalékkal több. Az idei rekordhónap április, amikor 927 vállalkozás végelszámolása indult el, ez 48 százalékkal több, mint 2009 áprilisában.

Az első félévben négy százalékkal kevesebb új cég alakult Közép-Magyarországon, mint 2009 azonos időszakában. Ez idén eddig 11 966 új vállalkozást jelent. A vállalkozókedv csökkenését mutatja az is, hogy a megszűnő (felszámolás és végelszámolás alatti), valamint törölt cégek együttes száma (13 680) 14 százalékkal meghaladja az újonnan alakulókét. A frissen vállalkozók "kedvenc" hónapja április volt, csaknem ugyanannyi, 2280 cég indult útjára, mint 2009 negyedik havában.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!