eltűnt gyerekek

2020.01.14. 10:00

Ne várjunk hetvenkét órát!

Egy mozifilm és a rendőrség közös kezdeményezést indított az eltűnt gyerekek mielőbbi megkerüléséért.

Marosréti Ervin

Az NFÉ ózdi intézményében lesz a filmvetítés

Fotó: Marosréti Ervin

Tavaly novemberben került a hazai mozikba Valan – Az angyalok völgye című mozifilm, amely lélektani krimi egy emberkereskedők után nyomozó nagyvárosi rendőrről. A film készítői és az Országos Rendőr-főkapitányság sikerrel záruló nyomozási eseteket bemutató videókkal hívják fel a figyelmet arra, hogy közös odafigyeléssel segíthetünk az eltűnt gyerekeknek hazatalálni.

Magas számok

Ebből a szempontból a nyilvánosságra hozott statisztikai adatok beszédesek: 2018-ban 2900 kiskorú, 15499 fiatalkorú és 3084 felnőttkorú eltűnési esetében indult körözés. A kiskorúak 20 százaléka családból, míg nyolcvan százalékuk gyermekotthonból, lakásotthonból tűnt el vagy távozott engedély nélkül. A gyerekek eltűnésének legfőbb okai a munkanélküliség, az aluliskolázottság, a nem megfelelő családi háttér.

A Ne várj 72 órát! címen induló kampány azt a közhiedelmet igyekszik eloszlatni, hogy az eltűnési esetekben várni kell a bejelentéssel. Fontos tudni, hogy az eljárás a bejelentéskor azonnal megkezdődik, és az eltűnési ügyek elévülési ideje 90 év.

Ózdra érkezik a film

Január 16-án, csütörtökön egy komplex programnappal készülnek a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark munkatársai az érdeklődők számára. Az intézmény az Országos Rendőr-főkapitányság és a Mozinet közös kampányához csatlakozik ezen a héten. Az esetek közül néhányat a nyomozásban részt vevő rendőrök maguk mesélnek el.

– Csütörtökön 13 órától levetítjük a Valan – Az angyalok völgye című filmet. Erre a programra az élményparkunkba érkezik a film rendezője, Bagota Béla és a film Jászai Mari-díjas főszereplője, Krisztik Csaba – árulta el a részleteket Ádám Eszter igazgató. – Rajtuk kívül az Ózdi Rendőrkapitányság és a megyei rendőr-főkapitányság tagjait is várjuk, akikkel a film után, délután három órától lehetőség nyílik közös beszélgetésre. Bízunk benne, hogy sokan eljönnek hozzánk ezen a napon, hiszen egy nagyon fontos társadalmi problémára igyekszünk a filmen keresztül rávilágítani, és felhívni mindenkinek a figyelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában