“Tisztákat és rendeseket” jutalmaztak

Debrecen – Kiosztották a „Tiszta udvar – Rendes ház” elnevezésű, 2002-ben újjáélesztett mozgalom díjait pénteken délután a Kölcsey Központ báltermében.

A debreceni önkormányzat és az AKSD Kft. négy kategóriában hirdette meg a programot úgy, mint családi ház, egyéb ház, társasház és lépcsőház. Az eseményt Kósa Lajos nyitotta meg, majd Zsiláné André Anikó kertészmérnök, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karának munkatársa értékelte szakmailag az akciót.

Ezt követően ismertette, melyek voltak azok a szempontok, amiket a bíráló bizottság figyelembe vett: családi házak esetén például az utcafront tisztasága, virágosítása, az utcai ablak tisztasága, az ép házfal, a csapadékvíz elvezetése, a kert rendezettsége, hulladék tárolása, valamint pluszpontokat ért a komposztáló, a madáretető vagy a kerti pavilon.

Pontlevonás járt parlagfűért, gyomokért, nyitott aknatetőért, vagy bármilyen baleset- illetve fertőzésveszélyes területért. Lépcsőházak, társasházak esetén a tisztaság, a virágos lépcsőfordulók, a rendezettség voltak a fő szempontok.
Mindezek után Kósa Lajos átadta a díjazottaknak az ajándékokat, melyekhez Debrecen város önkormányzata 2 millió forinttal járult hozzá, debreceni vállalkozók pedig 1 millió forint értékű tárgyi ajándék felajánlásával.
Az ajándékban nem részesülő, de az értékelési szempontoknak megfelelők oklevelet és „Tiszta udvar Rendes ház” feliratú táblát kaptak.

A díjazottak:

Családi ház kategória:

1. Tóth Éva, Szép u. 36.
2. Dr. Kovács Péter, Szeged u. 13.
3. Végh György, Óiskola u. 13.

Egyéb ház kategória:

1. Rácz Lajos, Bem József u. 4.
2. Vargáné Kiss Erika, Puzdra u. 6.
3. megosztott: Aranyics Jánosné és Papp Györgyné, Rakovszky u. 30.

Társasház kategória:

1. Kéky Lajos u. 1-3.
2. Apafi u. 1.
3. Kishegyesi u. 39-41.

Lépcsőház kategória:

1. Vincellér u. 4.
2. Görgey u. 16.
3. Mikszáth Kálmán u. 77.