Tisztábbak lesznek a személyszállító vonatok

Tisztább vonatokat ígér az újonnan alakult MÁV START vezetése. A cég ugyanis szigorította a szerelvényeken a tisztítási előírást. A vasúti vállalat szerint az utasok fél éven belül már minden járaton érzékelhetik a változást – mondta Budapesten egy bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatóján a MÁV START kommunikációs vezetője.

Sági Zoltán elmondta az új tisztítási előírás 20 százalékkal több elvégzendő feladatot tartalmaz minden tisztítási fázisban. A többletfeladatok az utasok által kifogásolt területeket – WC-k, kilincsek, ülések, belső ablakfelületek és csomagtartók – célozzák meg.

Június elejétől vezette be az újonnan alakult MÁV START a korábbinál szigorúbb tisztítási előírást, emellett új vállalkozókra bízták a vasúti kocsik takarítását. A nyertes cégek május 29-én kezdték meg a munkát a Budapest-Déli, Győr, Székesfehérvár és térségeik, Deberecen, Nyíregyháza, Miskolc és térségeik, valamint Szeged, Békéscsaba, Kiskunhalas és térségeik területén – mondta Sági Zoltán, a MÁV Start Zrt. kommunikációs vezetője. Hozzátette: a fennmaradó Budapest-Nyugati, Budapest-Keleti, Szolnok, valamint Pécs, Nagykanizsa, Szombathely és térségeik esetében új pályázatot írtak ki, melynek lebonyolítása még tart.

A takarítási munkák időszakos és napi feladatokból állnak. Az időszakos tisztítás a teljes külső-belső takarítást jelent, és kéthetente végzik majd el. Ez félévente kiegészül rovar- és rágcsálóirtással. A napi teendőkhöz pedig a belső tér rendbetétele tartozik.

Sági Zoltán hangsúlyozta: az utazás színvonalának emelése több lépésben valósul meg – fél-háromnegyed év kell ahhoz, hogy a személyszállítási vállalat azon a színvonalon működjön, ahogy eltervezte – ez a vonatok tisztaságára is vonatkozik.

Tavaly egyébként csaknem kétmilliárd forintot fordítottak a személyszállító járművek tisztítására. A keretet idén növelték, így a MÁV START megalakulását követően 100 millió forinttal több jut a szerelvények takarítására.

A MÁV START a MÁV leányvállalataként július 1 óta végzi a személyszállítást.