Tisztába teszik a csatornákat

Szerdán hozza nyilvánosságra az Állami Számvevőszék az elmúlt évek közcsatorna-építéseit vizsgáló tanulmányát – adta hírül a Magyar Hírlap.

Elképzelhető, hogy az erre szánt tízmilliárdok egy részét “elteszik” a kivitelező cégek, akik szerint csak a konkurrencia vádolja őket ezzel.

Magyarország lakásállományának még mindig csak a hatvan százaléka van rákötve a közcsatorna-hálózatra, ezért az elmúlt tíz évben 1300-1500 milliárd forintot költött az állam a csatornahálózat bővítésére és fejlesztésére. Az egyik legnagyobb kivitelezővel, a Geotorr Kft-vel kapcsolatban azonban felmerült a gyanú, hogy jogtalanul veszi fel az állami támogatásokat, drágán dolgozik és törvényt is sért.

A cég ötletének lényege, hogy összesen ötféle kedvezményt lehet felvenni rajta keresztül, melyek egy részéhez a kritizálók szerint jogtalanul jutnak hozzá, így a költségvetést évente többmilliárd forint kár éri.

Váci Gyula a Geotorr Kft. vezetője szerint a feljelentők célja a zavarkeltés, hiszen az eljárást már többször is vizsgálták és visszaélést eddig nem találtak.