Tiszta árkok, csatornák kellenek

Miskolc – A tűzoltóság felhívást adott ki a vízelvezető árkok, csatornanyílások tisztítására, hogy bírják a hóolvadást.

Pár napon belül +10 fokra is felmelegedhet a hőmérséklet, így a közelmúltban hullott hatalmas hómennyiség rövid időn belül elolvad. Miskolcon nagyrészt zárt vízelvezető rendszer van, ezért csak kis útszakaszon kell árkokat tisztítani, így például a Martin–kertváros környékén. Amíg a hó teljesen el nem olvad, addig a Közútkezelő Zrt. nem tud géppel nekilátni a tisztításnak, ezért már az ősz folyamán nagyobb útszakaszon megtisztította a vízelvezető árkokat. Most annyit tehetnek, hogy az útpadkán megnyitják a havat, hogy el tudjon folyni a víz.

– A közútkezelő feladata az útról elvezetni a vizet, a többi a települések dolga – nyilatkozta Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Észak–Alföldi Regionális Főmérnökség üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője.

Folyamatos takarítás

Alsózsolcán harminc fős csapat dolgozik azon, hogy megfelelő módon elvezessék az olvadásból származó vizet. Mint Zsíros Sándorné polgármestertől megtudtuk, több olyan lefolyó van, hol egyébként megállna a víz, de így sikerül elhárítani a problémát. Gyakorlatilag a hó lehullása óta folyamatosan takarítják az árkokat, csatornákat, és teherautóval szállítják el az összegyűlt havat olyan füves közterületre, ahol elolvadhat.

Az abaúji Forró községből is hasonló munkálatokról hallottunk: a tisztítást a hó lehullása óta folyamatosan, közmunkások végzik.