Rendes Csaba „kapaszkodik”

By Szűcs István
Rendes Csaba továbbra is versenyben van Londonért
Rendes Csaba továbbra is versenyben van Londonért - © Fotó: Fróna Judit
Tiszaújváros – A világsztárok egész sorát felvonultató  hétvégi, osztrák viadalon Rendes Csaba (TVK-Mali TK)  is igyekezett mind jobban „kapaszkodni”, ami a 43. helyre és újabb olimpiai kvalifikációs pontok begyűjtésére volt elég.

A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) által életre hívott Dextro Energy Világbajnoki-sorozat (WCS) idei negyedik felvonásának  június 18-19-én az ausztriai Kitzbühel adott otthont.
A férfiak szombati rövid, vagy, ahogy gyakran nevezik, olimpiai távú futamában sztárparádét láthattak azon szerencsések, akik a helyszínen, abban a csodálatos tiroli városban tekinthették meg a versenyt. A világbajnoki-sorozatot vezető, legutóbb Madridban első helyen végzett  brit Alistair Brownlee  nem akart lemaradni az első kerékpáros bolyról, így nem bízva a véletlenre a dolgot, „behúzta”  a nyitószámot, az 1500 méteres úszás után ő ért partot elsőként. A 40 km-es kerékpározás végén a mintegy tíz tagú élbolyt a brit Stuart Hayes húzta be a depóba. A már-már szokásos, 10 km-es futóversenyben Brownlee nem hagyott kétséget vetélytársaiban arra vonatkozóan, hogy ki nyerheti a futamot. Az egyaránt a második sorból felfutó orosz Brukhankov az ezüstnek, míg a svájci Riederer a bronznak örülhetett. A mezőny erősségére jellemző, hogy a korábbi világ- és Európa-bajnok spanyol Ivan Rana csak 35. lett.  A legjobb magyarnak Rendes Csaba, a TVK-Mali TK kiválósága bizonyult, aki  mindössze 20 másodperccel elmaradva az elsőtől jött ki a vízből, a második nagy bolyban tekert, de futóteljesítménye ezúttal a 43. – olimpiai kvalifikációs-pontokat érő – helyre volt elég. S, hogy mennyire nem lebecsülendő ez az eredmény, a britek világbajnoka, Tim Don, közel egy perccel és három pozícióval elmaradva, a 2012-es londoni indulásért küzdő Csabi után  érkezett célba. A befutás élménye sajnos nem adatott meg a 14 évvel ezelőtt ITU- világbajnok ausztrál Chris McCormack-nek, aki a hosszú távú kitérője, a Hawaii Ironman vb-cím begyűjtése után most tért vissza a rövidtávra. Az annak idején a tiszaújvárosi ITU Világkupán is győztes auszi a kerékpározás harmadik harmadában feladásra kényszerült.  Az esővel kísért  hűvös időben ugyan erre a sorsra jutott a sportág első olimpiai bajnoka, a kanadai Simon Whitfield is.

Tóthnak nem jött ki a lépés

A hölgyek – nagy sztárokat szintén nem nélkülöző – versengésének úszását  az amerikai Sarah Haskins nyerte meg, de a kerékpározásra  közel 50 tagú boly verbuválódott össze. Ebben a számban a WCS-ranglista első helyezettje, a kanadai Paula Findley, a japán Ai Ueda, az új-zélandi Nicky Samuels és Andrea Hewitt is alaposan kitett magáért. A magyarok közül Kovács Zsófia remekül tartotta magát, de  Vanek Margit is csak fél perccel hajtott rosszabbat  nála. 
A mindent eldöntő futásban – a férfiakhoz hasonlóan – igazolódott a papírforma. A szám talán jelenlegi legjobbja, Findley nyert a szintén kiválóan futó brit Jenkins előtt. A bronzérmes amerikai  Groff és a tavalyi világbajnok, most negyedik ausztrál Emma Moffatt egyformán 35:27 percet teljesített a záró számban. Kovács ismét bizonyított, hogy a futás az erőssége, hiszen a győztestől alig több, mint két perccel maradt el a 10 km-en, míg ugyanitt Vanek újabb egy perccel volt lassabb. A harmadik magyar, Tóth Zsófia már „harmatos” úszásával „megpecsételte” saját sorsát. A TVK-Mali TK sportolója nem tudott csatlakozni a bringás-kígyóhoz, így egyedül tekerve érkezett meg a második váltáshoz. Ilyen szituációból pedig szinte lehetetlen jelentősen feljebb zárkózni. Gyenge futással pedig lehetetlen…

– SZIS –

Végeredmény
Férfiak (64 induló): 1. Alistair Brownlee (angol) 1:51:54, 2. Alekszander Brukhankov (orosz) 1:52:38, 3. Sven Riederer (svájci) 1:52:59, …43. Rendes Csaba (TVK-Mali TK) 1:55:50, …50. Fecskovics Attila (DSC-DSI) 2:01:54.
Nők (65 induló): 1. Paula Findlay (kanadai) 2:05:52, 2. Helen Jenkins (brit) 2:05:56, 3. Sarah  Groff (amerikai) 2:06:27, …24. Kovács Zsófia (GYÖTRI) 2:08:20, …37. Vanek Margit (Budaörsi TKE) 2:09:35, …58. Tóth Zsófia (TVK-Mali TK) 2:19:02.Tiszaújváros.
BOON.HU


hirdetés