ITM: megmaradnak a vasúti szárnyvonalak

Akt.:
A szerencsi vasútállomáson. Továbbra is járnak vonatok Hidasnémeti irányába
A szerencsi vasútállomáson. Továbbra is járnak vonatok Hidasnémeti irányába - © Fotó: ÉM-archívum
Miskolc – Kacsának nevezte a szaktárca az esetleges vasúti vonalbezárásokkal kapcsolatos híreket.

Tizennégy vasúti szárnyvonal esetleges bezárásáról szóló hírek láttak napvilágot az elmúlt napokban. A témával először a Népszava foglalkozott, értesüléseik szerint a vonalszakaszok megszüntetésének előkészítését jelzi az is, hogy Fónagy János államtitkár irányításával már javában tart a párhuzamosságokat csökkenteni hivatott egységes országos vasúti- és buszmenetrend létrehozása.

Tizennégy szárnyvonal

Az információk szerint összesen tizennégy szárnyvonalat zárnának be és váltanák ki az ott közlekedő vonatokat autóbuszokkal. Ebből kettő – a Nyékládháza–Tiszaújváros és a Hidasnémeti–Szerencs közti vasúti szakasz – Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is érintené.

A hírekkel kapcsolatban az Információs és Technológiai Minisztériumnál (ITM) érdeklődtünk, ahol lapunknak leszögezték: vasúti mellékvonalak bezárása nincs sem napirenden, sem tervben, álláspontjuk szerint csupán kampánylufiról van szó.

– A kormány a vonatközlekedés versenyhelyzetét az utasok igényeihez igazodva folyamatos pályafejlesztésekkel, járműbeszerzésekkel, vasúti digitalizációval erősíti. A közlekedésért felelős minisztérium 2010 óta változatlan elvi alapvetése, hogy a közösségi közlekedés gerincét a vasút adja, amely a mobilitási igények első számú kiszolgálójaként erősíti a vidék lakosságmegtartó képességét. Ennek megfelelően nincs semmiféle döntés vagy szándék a vasúti mellékvonalak bezárására – közölte Arzt Gergely, az ITM Kommunikációs Főosztály osztályvezető.

ÉM-TÁ


Elkezdődött a pótlóbuszos időszak
Miskolc - Hétfőn kezdődött és december 7-éig tart a „vonatpótlózás” Budapest és Hatvan között. „Tájékoztatjuk utasainkat, hogy Hatvan és Budapest Keleti-pályaudvar között az utazást vonatpótló buszokkal biztosítjuk” – harsogta az ismerős hang a Tiszai pályaudvaron hétfő délután. Február 4-étől As...

Megyénkbe is jut a jegykiadó automatákból
Miskolc - Korszerű jegyautomaták állnak az utasok szolgálatára. Közel négyszáz új jegykiadó automatát telepíthet a közeljövőben vasútállomásain és megállóhelyein a MÁV-START Zrt. A vasúttársaság a héten hirdette ki az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárás győztesét. A hír szerint a gyártó a ...Tiszaújváros.
BOON.HU


hirdetés