Előszűrik az álláskeresőket

Akt.:
Az alkatrészgyártás igényli a legnagyobb arányban a képzett munkaerőt térségünkben
Az alkatrészgyártás igényli a legnagyobb arányban a képzett munkaerőt térségünkben - © Fotó: ÉKN
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Sajátos helyzet: egyszerre van munkanélküliség és munkaerőhiány.

A munkaerő-piaci eszköztár fejlesztéseként mintaprojektet indítottak el három megye – Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár Bereg – kormányhivatalai foglakoztatási osztályain.

Az ország északkeleti megyéiben, egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munka­erőhiány.” Bodó Sándor

Fontos a kiválasztás

„A foglalkoztatási osztályok munkatársai azok, akik elsőként találkoznak a munkavállalókkal és egyre inkább fontos, hogy a munkaadókkal is találkozzanak – vélekedett Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára. – Egyre több az olyan cég, amely munkaerő problémákkal küszködik és ebben a helyzetben a foglalkoztatási osztályok szakembereinek kell tudni segítséget nyújtaniuk. Az osztályhoz forduló munkakeresőktől például meg kell kérdezni, hogy milyen elképzeléseik vannak, milyen munkát tudnának, szeretnének végezni. Azt is meg kell vizsgálni, hogy – némi késztetés mellett – önállóan képesek-e elhelyezkedni a munkaerőpiacon, vagy ehhez szükséges komolyabban felkészíteni őket. Ez a felkészítés lehet valamiféle konkrét szakmai előképzés, de akár egy emberi viselkedésforma elsajátítása is.”

Az államtitkár elmondta, hogy a másik oldalon, a munkaadói oldalon pedig olyan kapcsolattartókat kell felkészíteni, akik ismerik a munkaerőigényeket, mind mennyiségi, mind minőségi szempontból, így hatékony segítséget tudnak adni a cégeknek, vállalkozásoknak, hogy a nekik megfelelő munkaerőhöz jussanak hozzá.

Keleti helyzet

Az ország keleti, északkeleti megyéiben – különösen Borsodban és Szabolcsban – egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány. Ezekben a megyékben még összetettebb feladat hárul a foglalkoztatásügyi szakemberekre. Az államtitkár szerint ezen a vidéken még fontosabb, hogy azoknak az embereknek, akik dolgozni akarnak, segítséget nyújtsanak ahhoz, hogy mihamarabb megfelelő munkahelyet találjanak maguknak. „Akiknek van valamiféle szakmai képesítése és azzal szeretnének munkát találni, érdemes valamiféle szakmai felelevenítésbe, frissítésbe bevonni. Esetleg továbbképzést tartani számukra. Akiknek nincs képzettségük, azoknak meg kell találni a képességüknek megfelelő képzést. Külön oda kell figyelni azokra a fiatalokra, akik már kikerültek az iskolapadból, de még nincs elképzelésük arról, hogy mihez kezdjenek magukkal, illetve az is megfordul a fejükben, hogy külföldön vállaljanak munkát. Ők még különlegesebb bánásmódot igényelnek, mert meg kell találni számukra mind a szakmai, mind az anyagi motivációt.

Szaniszló BálintTiszaújváros.
BOON.HU


hirdetés