Tiszaújváros ifjúsági triatlon Eb-t rendezhet!

A Fuchs Dóra (balról), Dévay Márk, Lehmann Bence, Sebők Kaludia magyar kvartett nyolcadikként zárta az Eb-t.
A Fuchs Dóra (balról), Dévay Márk, Lehmann Bence, Sebők Kaludia magyar kvartett nyolcadikként zárta az Eb-t. - © Fotó: Magánarchívum
Genf, Tiszaújváros – Az Európai Triatlon Szövetség (ETU) múlt héten, Genfben – az idei kontinens viadal helyszínén – meghozott döntése értelmében a 2016-os ifjúsági triatlon Európa-bajnokságnak Tiszaújváros adhat otthont.

Az ETU svájci elnökségi ülésére meghívást kapott Lehmann Tibor, a tiszaújvárosi TVK Triatlon Nagyhét főrendezője, a házigazda TVK-Mali Triatlon Klub elnök-vezetőedzője is, aki ezen a fórumon hivatalosan benyújtotta a szükséges dokumentumokat a jövő évi ifjúsági korcsoportos kontinensviadal megrendezésére vonatkozóan.

– A már többször nálunk vendégeskedő olasz Renato Bertrandi vezette ETU elnökségénél rendkívül kedvező fogadtatásra talált jelentkezésünk – fogalmazott Lehmann Tibor, aki a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) szakmai alelnökeként is tevékenykedik. – A múlt hétvégi ETU-kongresszuson megerősített pozitív döntésben meghatározó szerepe volt a Bráz György, Tiszaújváros polgármestere, a Nagyhét Szervező Bizottságának társelnöke, valamint dr. Bátrofi Béla, az MTSZ Szövetség elnöke által írt támogató levélnek is. A legnagyobb “adu” azonban az a 2013-ig dr. Márkus Gábor nevével fémjelezett 18 év volt, melynek során megszakítás nélkül világkupákat, több világ- és Európa-bajnokságot is nagy sikerrel rendezett Tiszaújváros. A jövő évi Nagyhéten ismét visszatérünk ahhoz a rendszerhez, melyben mindkét hétvégén egy-egy nagy nemzetközi verseny szerepel a programban. Az ifjúsági Eb-t az első hétvégén hívjuk életre. A fiatalok az eddigi váltó helyett, először egyéniben, a nálunk debütált, selejtezős-döntős formában, és a szintén itt bevezetett mix-váltóban mérhetik össze tudásukat. Ez a rendezési forma lehetővé teszi, hogy mind több, akár nemenként 120 versenyző is rajthoz állhasson egy, a rutinszerzést is kiválóan szolgáló nagy nemzetközi megmérettetésen, ami maximálisan megegyezik az ETU törekvéseivel.

Válogatottként Genfben

Az elmúlt hétvégén, Genfben megrendezett Európa-bajnokságon, a junior fiúk szombati versengésében a TVK-Mali TK sportolói képviselhették a magyar színeket. A 750 méteres úszásban ők ketten, Dévay Márk és Lehmann Bence jöttek ki az első két helyen a 20,3 Celsius-fokos vízből. Mivel az üldözők között sok erős kerékpáros volt, a mieinket hamar utolérték. A 3 körös, összesen 20 km-es tekerés útvonalának teljesítése, a körönkénti 1 kilométeres, 7-9 %-os “fallal”, a mezőnyben sem volt éppen ajándék. A harmadik körben az első éves junior Bence kicsit leszakadt, a másodéves Márk stabilan tartotta a helyét. Az 5 km-es futás során Dévay a realitásnak megfelelően a 14. pozíciót érdemelte ki, míg az Eb-n most debütáló Lehmann a 31. helyen érkezett célba.

A vasárnapi, 18 egységet felvonultató mix-váltó versenyszámban Fuchs Dória (UNIQA Team Újbuda TC) volt a kezdőember, akinek sajnos nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy azt eltervezték. Az utolsó előtti helyen, légüres térben adta át a stafétát Dévay Márknak, aki kiváló produkcióval felzárkózva a középmezőnyhöz, indította Sebők Klaudiát (Dr. Bátorfi Agria KTK). Az egykor Tiszaújvárosban versenyző sportoló is remekül teljesített, olyannyira, hogy Lehmann Bence nagyszerű első két száma után, futás közben már a nyolcadik helyért csatázott, sikerrel.

Az előttünk álló hétvégén a TVK-Mali TK sportolói közül négyen – Molnár Sára, Szegedi Sára, Dévay Zsombor, Tóth Róbert – Szlovákiában, az Ógyallán megrendezendő Olimpiai reménységek Versenyén (ORV) próbálnak szerencsét.

ÉM-SZIS

 Sporthírek


hirdetés


hirdet�s