Tiszadob gyöngyszem lehet

Tiszadob gyöngyszem lehet
Nemzeti ünnepünk alkalmából október 22-én adják át Tiszadobon a felújított polgármesteri hivatalt, mely hajdan Andrássy Sándor gróf kastélya volt. Cikkgyűjtemény Tiszadobról letölthető [.doc – 10KB]

Az ötvenhatos forradalomra Juhász Ferenc honvédelmi miniszter emlékezik, a 40 millió forintból (30 millió pályázati pénz) megújuló, helyi védelem alatt álló műemlék „kis kastélyt”, azaz a polgármesteri hivatalt pedig Gazda László, a megyei közgyűlés elnöke avatja.

Kastély és környéke

Szabó Péter polgármestertől tudtuk meg azt is, hogy folyamatban van a község új főterének kialakítása a Tubus magtár mellett. Bontják a régi bölcsőde épületét, melynek helyén vállalkozói tőke bevonásával üzletház épül majd.

November 3-án a megyei és a tiszadobi önkormányzat közös, közmeghallgatással egybekötött ülést tart a Réti Mátyás Faluházban, melyen az Andrássy-kastély és a gyermekváros jövője lesz terítéken. Mint köztudott, jelenleg ezek a létesítmények a megyei önkormányzat tulajdonában vannak. A megyei közgyűlés korábbi határozata szerint maga a kastély köztulajdonban marad, mely művészeti és kulturális központ szerepét tölti be.

Golfpálya és biogázüzem

A gyermekváros épületei és területe hasznosítási elképzeléseiben szerepel konferenciaterem és szálloda építése azzal a nem titkolt szándékkal, hogy turisztikai központot alakítsanak itt ki. Ehhez meg kell oldani a csatornázást, a helyben keletkező állati szerves anyagok felhasználásával pedig biogázüzemet létesítenének, s itt épülhetne meg a keleti országrész első golfpályája. Ez ugyan a jövő zenéje, hiszen megvalósítása 2007 és 2013 között esedékes, az előkészítő munkálatokat azonban már megkezdték.

– Györke László –