Tinédzser tolvaj

Alig töltötte be 14. életévét az az „intézetis” fiú, aki szerdán este kitépte
egy 63 éves férfi kezéből az autóstáskáját a Kossuth utcán – közölte csütörtökön
Juhászné Kiss Katalin százados, a debreceni rendőrkapitányság szóvivője.

Az áldozat és néhány szemtanú a Gambrinusz köz felé menekülő fiú után szaladt, ám nem nem érték utol. A tolvajt végül rendőrök kapták el a Nagyállomás közelében. Mint kiderült, a táskát egy Miklós utcai szemetesben hagyta, de előbb kivette belőle a pénzt, 4800 forintot.

A lopás vétség megalapozott gyanúja miatt kihallgatott srác elismerte, hogy ő és 16 éves unokatestvére követték el azt a bűncselekményt, ami kedden este történt a belvárosban, a Zamenhoff utcán – folytatta a szóvivő. Akkor egy 61 éves nőt hátulról lefogtak, kicsavarták kezéből a táskáját, majd elmenekültek.

A sértett személyes iratai és 8 ezer forintja mellett ott volt bankkártyája is, s a tettesek a pénztárcájában a PIN-kódot is megtalálták. Nem sokkal később 100 ezer forintot emeltek le a számlájáról; többet is akartak, de már nem volt fedezet. A fiúk ellen ezért készpénz-helyettesítő fizetőeszközzel való visszaélés miatt indult eljárás.

Nem menekült

A rendőrség előrébb lépett egy másik lopási ügyben is. – Őrizetbe vettük azt a 24 éves fülöpi férfit, aki feltételezésünk élelmiszerboltot tört fel Szikigyakorban szeptember 27-ére virradóan, majd a következő hajnalban egy Apafája utcai családi házban járt – mondta Juhászné Kiss Katalin.

Az illetőt szeptember 28-án éjjel határőrök intették le a Vámospércsi úton, ám Ladájával tovább hajtott, miközben utasai nagy mennyiségű élelmiszert dobtak ki az autóból. Bár sikerült egérutat nyerniük, a rendőrök kinyomozták: a gépkocsi használója már volt büntetve vagyon elleni bűncselekmények miatt. Kiderült az is, hogy a kiszórt dolgokat az ABC-ből vitték el. A gyanúsítottnál tartott házkutatása során azokat a szerszámgépek szitnén megtalálták, melyek a családi házból tűntek el. A rendőrség kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását.

Ra.L.