Timosenko-ügy – Ukrajna gazdasági következményekkel fenyegeti Németországot

  Hamburg/Budapest, 2012. május 4., péntek (MTI) – Ukrajna gazdasági következményekkel fenyegette meg Németországot a bebörtönzött ukrán ellenzéki politikus, Julija Timosenko ügye, illetve a labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai rendezvényeinek esetleges német bojkottja miatt Berlinnel kialakult vitájában.

“Megállapodás nélkül korlátozott lesz a német hozzáférés az ukrán piachoz” – mondta Leonyid Kosara, az ukrán kormánypárt külpolitikáért felelős alelnöke pénteken a Spiegel Online-nak nyilatkozva, az Ukrajnával kötött, jelenleg jegelt EU-társulási egyezményre célozva. “A német gyártók ezzel veszíteni fognak” – figyelmeztetett.
Guido Westerwelle német külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a jogállamiság érvényesítése nélkül nem ratifikálható az Ukrajnával kötött társulási megállapodás. “Úgy tűnik nekem, hogy Timosenko ügye egyes nyugati politikusok számára nagyon személyes jellegű” – mondta Kosara. Berlin a Timosenko által vezetett “narancsos forradalom” kudarcát a jelek szerint “személyes vereségnek” tekinti – fűzte hozzá.
Az ukrán politikus egyúttal védelmébe vette az ukrán hatóságok eljárását Timosenkóval szemben. Miniszterelnöksége idején Timosenko “bűnöző módon” járt el, és a 2009-ben Moszkvával zajló gáztárgyalásokon “óriási kárt” okozott Ukrajnának – mondta.
A korábbi kormányfőt, a hivatalban lévő elnök, Viktor Janukovics ellenlábasát 2011-ben 7 évi börtönre ítélték hivatali hatalommal való visszaélés vádjával. Timosenkónak a börtönben súlyos porckorongsérve alakult ki, de mérgezéstől tartva csak megbízható orvosainak engedi meg, hogy kezeljék. A fogva tartási körülmények ellen tiltakozva éhségsztrájkba kezdett. A berlini Charité kórház orvosai felajánlották neki a németországi gyógykezelést, a Kreml pedig lehetővé tenné kiutazását Oroszországba. Ukrajna ezt eddig elutasította.
A Nyugat politikai indítékokat lát Timosenko bebörtönzése mögött. A vele szemben tanúsított bánásmód miatt csütörtökön az Európai Bizottság úgy döntött, hogy testületileg távol marad az Eb ukrajnai rendezvényeitől. Az ukrán külügyminisztérium elítélte és destruktívnak nevezte a bizottság döntését, mint amely “egyszerű ukránok millióinak érdekeit sérti”. Korábban Oleh Volosin ukrán külügyi szóvivő azzal vádolta a német kormányt, hogy “a hidegháború időszakának módszereit” alkalmazza.
Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet is hibásnak tartja a labdarúgó Eb bojkottját. “Az Ukrajnába utazó politikusoknak és sportvezetőknek ki kell használniuk az alkalmat, hogy felhívják a figyelmet az emberi jogok súlyos megsértésére, és követeljék az ukrán kormánytól az emberi jogok erősebb védelmét” – jelentette ki Wolfgang Grenz, az Amnesty-Deutschland főtitkára a Handelsblatt című lap online kiadásának nyilatkozva.
Janukovics hallgat. Kosara szerint az Európai Bizottság döntése nem jelent bojkottot, EU-tisztségviselők magánjellegű döntéséről van szó.