Timosenko-ügy – Putyin: szívesen kezelnék Oroszországban a volt ukrán kormányfőt

Moszkva, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – Szívesen fogadnák orvosi kezelésre bármely oroszországi gyógyintézetben Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt – jelentette be Vlagyimir Putyin csütörtökön.

A megválasztott orosz államfő szerint a politikát nem szabad összekeverni a sporttal. Putyin így kommentálta azt, hogy egyes európai politikusok bojkottálni akarják a labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai rendezvényeit Timosenko bebörtönzése miatt.

“Tartom magam a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapelvéhez, amely szerint a sport a politikán kívül áll” – mondta az orosz politikus.

Julija Timosenko esetleges oroszországi gyógykezelésével kapcsolatban Putyin azt mondta: “ami az ügy emberiességi részét illeti, ha Julia Vlagyimirovna lehetségesnek tartja, és az ukrán hatalom, ukrán partnereink egyetértenek ezzel, szívesen fogadnánk Julija Vlagyimirovnát gyógykezelésre Oroszországban a számára és az ukrán hatalom számára alkalmas időpontban bármikor és bármelyik gyógyintézetben”.

A 2009-ben aláírt orosz-ukrán gázár-egyezményről – amely miatt a volt ukrán kormányfőt a kijevi bíróság hétéves börtönbüntetése ítélte – Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy az aláírás előtt az orosz jogászok azt a legnagyobb gondossággal ellenőrizték, és azok teljes mértékben megfelelnek az Oroszországi Föderáció és Ukrajna törvényeinek.

Julia Timosenko miatti aggodalmát a Kreml a múlt héten az orosz külügyminisztérium szóvivője útján hozta Kijev tudomására.

Alekszandr Lukasevics közölte, hogy Moszkvában figyelemmel kísérik a sürgős orvosi segítségre szoruló Julija Timosenko helyzetét, és arra számítanak, hogy az ukrán hatóságok minden szükséges intézkedést megtesznek Timosenko törvényes jogainak tiszteletben tartása érdekében, emberiességet tanúsítanak, és megtalálják a megoldást a kialakult helyzetre.

A Timosenko elleni vádakat Moszkvában Oroszország elleni támadásként értékelik, miközben változatlanul próbálkoznak az Ukrajnán át haladó csővezeték tulajdonjogának megszerzésével.

– MTI –