Timosenko-ügy – A németek többsége szerint Merkelnek nem szabad Ukrajnába utazni a labdarúgó Eb alatt

Berlin, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – Németországban a lakosság csaknem háromnegyede szerint Angela Merkel kancellárnak nem lenne szabad Ukrajnába látogatni a nyári labdarúgó Európa-bajnokság idején – mutatta ki egy csütörtök este ismertetett felmérés.

Az ARD közszolgálati televízió híradójában ismertetett közvélemény-kutatás alapján a lakosság 74 százaléka szerint megfelelő reakció lenne Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök bebörtönzésére, ha a kancellár nem utazna Ukrajnába a lengyel-ukrán közös rendezésű Eb idején. Ugyancsak 74 százalék szerint Hans-Peter Friedrich belügyminiszternek is távol kell tartania magát az Eb ukrajnai eseményeitől.

A német válogatott csoportmérkőzéseit Ukrajnában rendezik. A Der Spiegel című hetilap szerint a berlini vezetés a Timosenko-üggyel kapcsolatban azt a megoldást fontolgatja, hogy a kormánytagok közül csak a sportért is felelős belügyminiszter utazik el az ukrajnai meccsekre, de ő is csak akkor, ha előtte felkeresheti a volt miniszterelnököt.
Az ARD Tagesthemen című híradójában ismertetett felmérés szerint a lakosság 53 százaléka politikai és gazdasági jellegű szankciók bevezetését támogatná Ukrajnával szemben, azzal pedig csupán 30 százalék ért egyet, hogy a tornán elvileg résztvevő válogatottak se utazzanak az országba.

Angela Merkel egyelőre nem határozott arról, hogy ellátogat-e az Eb valamely ukrajnai mérkőzésére. A kancellár a Kölner Stadt-Anzeiger című lapban csütörtökön megjelent interjúban azt mondta, hogy ilyen kérdésekben mindig közvetlenül a szóban forgó esemény előtt hoz döntést.

Merkel megismételte a német kormány számos alkalommal közölt ajánlatát, hogy Timosenko orvosi kezelését végezzék Németországban. Hangsúlyozta: “mindent meg kell tenni”, hogy a volt ukrán kormányfő “gyorsan megkapja a kezelést a betegségére”. Hozzátette: “aggodalomra ad okot” a jogállamiság helyzete Ukrajnában.

– MTI, Bálint Marcell –