Timosenko-ügy – A német orvos viseli a felelősséget a bebörtönzött exkormányfő gyógyításáért

   Budapest, 2012. május 10., csütörtök (MTI) – A Julija Timosenkót kezelő német orvos viseli a felelősséget a volt ukrán miniszterelnök gyógyításáért, annak következményeiért – közölte csütörtöki sajtóértekezletén Raisza Bogatirjeva ukrán miniszterelnök-helyettes, egészségügyi miniszter az Unian internetes hírportál szerint.

 

A hét év börtönbüntetését töltő, gerincpanaszokkal küzdő politikust szerdán szállították az Ukrzaliznici nevű harkivi kórházba, ahol Lutz Harms, a berlini Charité kórház ideggyógyásza kezeli.

Raisza Bogatirjeva szerint az orvos Németországból hozott magával gyógyszereket, s azokat fogja alkalmazni. Ukrán kollégái szükség esetén konzultálnak Lutz Harmsszal, de a gyógyításba nem szólnak bele.

Az egészségügyi miniszter reményét fejezte ki, hogy a kezelés eredményes lesz. Közölte ugyanakkor, hogy Julija Timosenko bizonyos vizsgálatoknak nem hajlandó alávetni, így például sem az ukrán orvosoknak, sem német kollégájuknak nem engedélyezte, hogy biokémiai elemzéshez mintát vegyenek tőle.