Timosenko-ügy – A német külügyminiszter elkerülné a bojkottot

Berlin, 2012. május 2., szerda (MTI) – Németország egyelőre nem döntött a labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai mérkőzéseinek esetleges kormányzati bojkottjáról, a külügyminisztérium pedig olyan megoldásra törekszik, amely lehetővé teszi a bojkott elkerülését – mondta Guido Westerwelle német külügyminiszter a Bild című lapnak.

Westerwelle szerint jelenleg az a legfontosabb, hogy Julija Timosenko megkapja a szükséges orvosi ellátást. Berlin ezért felkínálja a lehetőséget, hogy a volt kormányfő gyógykezelését végezzék Németországban, “ahol garantált a jó ellátás”.

A külügyminiszter kifejtette: mélyen aggódik a volt ukrán miniszterelnök és a volt kormány bebörtönzött tagjai miatt. A “labda most Janukovics elnök térfelén van” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy “az ukrán kormánynak tudni kell: az út Európába egy hídon át vezet, amely a demokrácia és a jogállamiság pillérein nyugszik”.

A Bild szerdai számában megjelent interjúban Westerwelle elmondta: megérti a “labdarúgás barátainak” felháborodását, külügyminiszterként azonban olyan megoldást keres, amelynek révén nincs szükség az Európa-bajnokság bojkottjára.

Ennek során megbeszéléseket kell folytatni “közvetlenül az ukrán kormánnyal is”, hiszen ha Timosenko és a többi bebörtönzött politikus “helyzetén akarunk javítani, akkor nem szabad megszakítani a beszéd fonalát” – mondta a berlini diplomácia vezetője.

– MTI –