Timosenko-ügy – A volt ukrán kormányfő a szolidaritási éhségsztrájk beszüntésére kéri a híveit

  Kijev/Budapest, 2012. május 7., hétfő (MTI) – A kelet-ukrajnai kacsanyivkai női börtönben éhségsztrájkot folytató Julija Timosenko felszólította a híveit, fejezzék be a szolidaritásból vállalt éhezést.

“Köszönetemet fejezem ki mindenkinek, a velem egyformán gondolkodóknak, akik szolidaritásuk jeleként éhségsztrájkba kezdtek. Azzal a kéréssel fordulok hozzájuk, hogy ne károsítsák a saját egészségüket, ne tegyék ki magukat kemény megpróbáltatásnak” – olvasható az ellenzéki vezető, volt kormányfő honlapján, amelyet az Interfax-Ukraina hírügynökség idézett.
Timosenko köszönetet mondott a demokratikus államok, az EU és Európai Néppárt, az ukrán diaszpóra vezetőinek, a különböző szervezeteknek és az Ukrajnába akkreditált diplomáciai testületnek, “amiért határorozottan és egyhangúlag Ukrajna és a felbecsülhetetlen értékű szabadság, az emberi jogok és a alapvető értékek védelmére keltek Janukovics tekintélyelvű rendszerével szemben”.
“Országunk nagy bajban van, és a helyzet naponta romlik. Ukrajna néhány klán túszaként vergődik, amelyek kisajátítják pénzügyi és anyagi forrásait, diktatúrát építenek. Ukrajnát haladéktalanul meg kell menteni ettől a legerősebb és radikálisabb eszközökkel. Mert utóbb már késő lesz” – áll a nyilatkozatban.
Timosenko szerint Ukrajnában nem lehetséges tisztességes választásokat tartani. Szerinte az ukrán nép önmagában ezzel nem tud megbirkózni, “túlságosan erős, cinikus és kegyetlen az ellenség”. “Arra kérem az egész demokratikus világot, ezen Ukrajna számára történelmi pillanatban fogjon össze a civil társadalommal, az ellenzékkel, az ukrán néppel a szabad, demokratikus, európai Ukrajna érdekében”.
A hivatali hatalommal való visszaélés miatt hétévi börtönre ítélt, gerincpanaszokkal küzdő Timosenko korábban azt közölte, hogy április 20-án beleegyezése nélkül szállították a harkivi kórházba, s eközben fizikai erőszakot alkalmaztak vele szemben, sérüléseket okozva. Tiltakozásul éhségsztrájkba kezdett, ami után hívei több városban is követték a példáját.