Tiltott gyomirtóval szórt meg egy falut egy mezőgazdasági repülőgép Ukrajnában

A kijelölt mezőgazdasági terület helyett egy falura szórta gyomirtó permetszerét egy mezőgazdasági repülőgép az ukrajnai Zsitomir megyében. A járási ügyészség súlyos talajszennyezés gyanújával nyomozást rendelt el egy mezőgazdasági repülőket üzemeltető vállalkozással szemben, amelynek egyik gépe a kijelölt repceföld helyett a ruzsinszki járási Spicsenci község felett ürítette ki gyomirtóval teli tartályait. Az előzetes vizsgálat eredményei szerint az is kiderült, hogy az alkalmazott vegyszer már régóta tiltólistán szerepel Ukrajnában.

A helyszínen készült tévériportok tanúsága szerint a település belterületén lévő háztáji telkeken szinte mindenféle haszonnövény tönkre ment. A tisztiorvosi szolgálat munkatársai még azon zöldségfélék fogyasztását is megtiltották, amelyek látszólag nem szenvedtek kárt a téves permetezés miatt.

A helyi lakosok elmondták: háziállataik is megbetegedtek, több el is pusztult. De az emberek közül is egyre többen panaszkodnak fejfájásra és émelygésre.

A károk felmérése még tart.

Ukrajnában az idén már történt hasonló eset. Mint arról a Független Hírügynökség is beszámolt május végén, hogy egy Luganszk megyei falura szórt gyomirtószert egy repülő. A hatóságok akkor a permetezést megrendelő gazdától vasalták be a lakosok számára megállapított kártérítés összegét.