Tiltakoznak mindenféle listázás ellen

Könnyen a nagy erőkkel üldözött uzsorabűnözés malmára hajthatja a vizet az intézkedés

A megyei önkormányzat elnöki tárgyalójában tartott rendkívüli sajtótájékoztatót dr.Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, abaúji képviselő, Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere és Orosz Zoltán, Boldogkőújfalu polgármestere „Másodrendű állampogárok, harmadrendű települések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” címmel. A tájékoztatót a napokban nyilvánosságra hozott, az Országos Takarék Pénztár által kibocsátott „feketelista” apropóján tartották, a lista közel négyszáz településéből 126 a megyéből került ki. A települések lakóit a bank kizárta a jelzálog hitel felvételének lehetőségéből. Az országos arányhoz képest még rosszabb az abaúji helyzet: itt a 82 település közül 41 szerepel a listán, köztük olyanok is, mint például Gönc városa.

A pénzvilág üzenete

A megyei közgyűlés elnöke elmondta: a politika üzenete után, mely szerint nem kell posta, nem kell iskola, nem kell szárnyvonal a hátrányos helyzetű régióban, most a pénzvilág üzent a hitellehetőség megvonásával. Az elnök szerint az intézkedés megállíthatja az ingatlanforgalmat, a vállakozások fejlődését. Arra kényszeríti az ott maradni szándékozókat is, hogy költözzenek el, mert már a gyerekeiknek nincs jövőjük helyben. Utalt rá: óriási a felháborodás az érintett önkormányzatoknál, sokan a számlavezetés áthelyezését fontolgatják, néhány helyen már meg is történt. A lakosok közül a megtakarításaikat csoportosítják át más pénzintézetekhez nem egy esetben. Kifejtette, a fontos bűnüldözési feladatként visszaszorított uzsorabűnözés is lendületet kaphat az átgondolatlan intézkedés nyomán.

Nem tudnak új életet kezdeni

Orosz Zoltán elmondta, az egyik leghátrányosabb helyzetű településen polgármester már 10 éve. Hiába próbáltak valami logikát felfedezni a döntésben, a szomszéd település nincs rajta a listán a két faluval távolabbiak már ismét szerepelnek. Eddig is nehéz volt jelzáloghitelhez jutni, a kisebb ingatlanokat még csak-csak befogadták, de a nagyobbak már nem kaptak. A települések továbbélésének záloga, hogy a fiatalok helyben maradnának, de megfelelő tőke híján sokan csak a szülői házra felvett hitelből tudnának elindulni, új életet kezdeni. Üveges Gábor Hernádszentandrás polgármestere mindenféle listázást elutasított. Kifejtette hiába vannak a nehéz helyzetű településeken elképzelések a kilábalásra, a pénzügyi forrás híján elmaradnak a fejlesztések. Ha a bank jogos gazdasági érdekből szelektál is a hitelfelvevők között nem szabadna egy kalap alá venni egy egész települést. A tájékoztató résztvevői jelezték további lépéseket tesznek a pénzintézet döntésének befolyásolása érdekében.

A tájékoztatót követően kaptuk az OTP közleményét, melyben visszavonják a korlátozást
A hírről megkérdeztük dr.Ódor Ferenc véleményét.
– A tájékoztatón is jeleztük: egyetértünk azzal, hogy alapos legyen a bank hitelvizsgálata, nem szeretnénk, ha az egyébként is nehéz gazdasági helyzetben a rossz adósok miatt hátrányba kerülnének. Örülünk, hogy a szerintünk elhamarkodott, hibásan általánosító döntést időben felülvizsgálták. Sajnos maga a közzététel nem kedvezett a hátrányos helyzetű térségünk megitélésének.