Tiltakoznak Blair szomszédjai házfelújítási tervei miatt

Tiltakoznak Tony Blair brit kormányfő szomszédjai a munkáspárti politikus házfelújítási tervei ellen, jelent meg brit lapokban kedden. Blair napelemeket, biztonsági kamerákat és egy tetőteraszt szeretne hozzáadni védett londoni házához. Az ügyben döntő hatóság tisztviselői jelezték: valószínűleg megkapja az engedélyt az átalakításokra.

Tony Blair, aki jelenleg a brit miniszterelnökök rezidenciáján, a Downing Street 10-ben lakik, a várakozások szerint június végén költözik át a Hyde park közelében található házba. A 3,6 millió fontot (1,3 milliárd forint) érő György-korabeli épületre biztonsági kamerákat szereltetne és napelemeket, illetve egy tetőteraszt építtetne hozzá, ami a szomszédok tiltakozását váltotta ki, számolt be róla a Guardian és a Daily Telegraph című lap.

A brit kormányfő ezen kívül megvette az épület mögött található istálló-épületet is, amit a tervek szerint összekötnének a házzal. A tervek hivatalosan csütörtökön hozzák nyilvánosságra, és május harmadikán dönt róla az illetékes tanács. Tisztségviselők jelezték, hogy az engedély megadását javasolják majd a védett épület átalakítására.

A kormányfő irodája nem kommentálta az ügyet.