Tiltakoznak a Vértesi Erőmű azonnali bezárása ellen

A Vértesi Erőmű azonnali bezárása ellen tiltakoznak az energiaipari szakszervezetek.

Rabi Ferenc, a Bánya- Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az erőmű igazgatóságának jövő keddi napirendjén a csődeljárás megkezdése és a végelszámolás szerepel. Az érdekképviseletek szerint ha szükségszerű, akkor ütemezetten, több lépésben kell bezárni, különben több ezer dolgozó marad munka nélkül, egyik napról a másikra. A szakszervezetek szerint a vállalat működőképes, így ha a vezetőség csődre hivatkozik, bíróságra viszik az ügyet.


Rabi Ferenc elmondta: váratlanul érte őket, hogy a társaság május 18-i közgyűlésének napirendjén a tulajdonos MVM Zrt. kérésére felkerült a tőkerendezés, csődeljárás indítása és végelszámolás. Hozzátette: szakmai indoklást nem fűztek hozzá, és nem tájékoztatták sem az üzemi tanácsot, sem az érdekképviseleteket. A szakszervezeti vezető szerint nem lehet csődre hivatkozni, az erőmű működőképes, és rendben van a likviditása, ráadásul nagyon kedvező áron, a tavalyinál 30 euró/megaWattal olcsóbban tudnak villamosenergiát előállítani.

Az érdekképviseletek emellett a hatályos kormányrendeletekre hivatkoznak, miszerint minimum 2014-ig működnie kell az erőműnek. Rabi Ferenc elmondta: a bezárással 1300 dolgozónak és 1500 beszállítónak, termelőnek a munkája szűnne meg, a központi költségvetés elesne 8,6 milliárd forintos befizetéstől, a környező települések pedig 368 millió forint adótól.

Rabi Ferenc szerint az azonnali csőd elfogadhatatlan, ezért ha szükséges a bezárás, akkor ragaszkodnak az ütemezett megoldáshoz. Ha az MVM Zrt. hétfői igazgatósági ülésén úgy dönt, hogy a keddi napirenden tartják a csődeljárást, akkor kedden többszáz fős demonstrációt tartanak – mondta a szakszervezeti elnök.

Gál Rezső, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke arról beszélt: a régi kormánnyal már nem, az újjal pedig még nem tudtak tárgyalni az elképzeléseken, de pozitívnak tartja, hogy a térség új fideszes országgyűlési képviselője, Czunyiné Bertalan Judit is aláírt egy állásfoglalást a bezárás elutasítása kapcsán.

Szollár Domokos kormányszóvivő a május 5-i kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a Vértesi Erőmű finanszírozása megoldott, így továbbra is működni fog. Hozzátette: vannak ugyan jogi és működési kockázatok, ám az erőmű igazgatóságágának döntése alapján sem csődvédelmet, sem csődeljárást nem kezdeményeznek.
– Független Hírügynökség –