Tiltakozik a bicskei hulladéklerakó ellen a Vál-völgyi természetvédő egyesület

Tiltakozik a bicskei hulladéklerakó bővítése ellen a Vál-völgye Tájvédelmi és Természetvédelmi Egyesület. A szeméttelepen most évente két-háromezer négyzetméternyi hulladékot helyeznek el, de a környező településeken főként melegben már most is elviselhetetlen a bűz, a szél pedig szabadon hordja szét a zacskókat – mondta a Független Hírügynökségnek Sikabonyi Miklós, az egyesület elnöke. A telep bővítésére szükség van, mert nem sokára betelik, és a lakosok hulladékát el kell helyezni. Amennyiben elszállítanák messzebbre a szemetet, az ugyancsak környezetszennyezéssel járna – mondta Kapusi Krisztián, a résztulajdonos Saubermacher-Magyarország Kft. régióvezetője.

A telep egy domb tetején áll, amelyet települések vesznek körül. Nem telepítettek fákat köré, ezért a bűzt és a zacskókat szabadon hordja a szél. A kellemetlen szag főleg melegben elviselhetetlen- mondta a Független Hírügynökségnek Sikabonyi Miklós, a Vál-völgye Tájvédelmi és Természetvédelmi Egyesület elnöke.

A hatvanas, hetvenes években még csak kettő, ma azonban már több mint ötven település szemetét helyezik el a telepen, és attól tartanak, hogy a telep bővítése után rosszabbodik a helyzet. A hulladéklerakó 80 százalékban egy cég, húsz százalékban a bicskei önkormányzat tulajdonában van. A hírek szerint most csak két-három hektárral akarják bővíteni, de már több mint újabb 10 hektár területet vásároltak – tette hozzá az egyesület elnöke.

Az egyesület fél éve jött létre részben azzal a céllal, hogy a Vál-völgyében felmérjék a környezetszennyező beruházásokat. A lakosok figyelmét szeretnék felhívni a telep bővítésének veszélyeire. A tiltakozásukat már korábban többször jelezték a bicskei önkormányzatnak, valamint környezetvédelmi hatóságnak. Legutóbb a múlt héten keresték meg ismét levélben a környezetvédelmi felügyelőséget.

A telep bővítéséhez 2007 nyarán készült el az előzetes vizsgálati dokumentum. Ekkor környezetvédelmi hatástanulmány készítését írta elő a környezetvédelmi hatóság, amelynek most zajlik a bírálata – tudtuk meg Sikabonyi Miklóstól.

A telep bővítésére szükség van, mert nem sokára betelik, és a lakosok hulladékát el kell helyezni. Amennyiben elszállítanák messzebbre a szemetet, az ugyancsak környezetszennyezéssel járna. Ha valaki elmegy a lerakó mellett, akkor valóban érezhet kellemetlen szagot, de az irodája száz méterre van a teleptől, és ő nem tapasztalt kellemetlen szagokat – mondta Kapusi Krisztián, a résztulajdonos Saubermacher-Magyarország Kft. régióvezetője.