Tiltakozások – Megkezdődött Budapesten az autós demonstráció

Akt.:
Tiltakozások – Megkezdődött Budapesten az autós demonstráció
Budapest, 2011. június 16., csütörtök (MTI) – Az országos szakszervezeti demonstráció részeként megkezdődött Budapesten az autós tiltakozó felvonulás; a szervezők közlése szerint mintegy 200 gépkocsi indult a Hősök teréről az Andrássy út felé.

Csütörtökön délután és este négy szakszervezeti konföderáció – az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) – tart autós figyelemfelhívó demonstrációt 15 megyeszékhelyen, négy megyeközpontban pedig tüntetések lesznek.

A szakszervezetek azt követelik a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben, még a döntések előtt.

A négy szakszervezeti szövetség tiltakozik a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen, mert álláspontjuk szerint hátrányos helyzetbe hozza a munkavállalókat, növeli kiszolgáltatottságukat, és csökkennek a fizetések is.

Tiltakoznak az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megszüntetése, valamint a nyugdíjrendszer “egyeztetés nélküli, drasztikus átalakítása”, illetve a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen.

Demonstráicó: a szociális ellátások átalakítása ellen is tiltakoznak

Ellenzik a szakszervezetek a munkanélküli és szociális ellátások “drasztikus” csökkentését, és az országos bérmegállapodás megszüntetését is.

Borsik János, az ASZSZ elnöke az MTI-nek a tüntetés előtt elmondta: azért szervezték a megmozdulást, mert az április 9-i szakszervezeti demonstrációnak “nem volt olyan hatása a kormányra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön az országos konföderációkkal és a munkáltatói képviselettel”.

Hangsúlyozta: az autós demonstráció békés, fegyelmezett, pártmentes felvonulás. Borsik János elmondta: “nem ez lesz az utolsó tüntetés, ha a kormány beváltja azokat a fenyegetéseket, hogy a Munka törvénykönyvét még jobban lerontja” a munkavállalói érdekekkel ellenkezően.

Szeptember környékén újabb megmozdulásokra lehet számítani, ha a kormány nem akar tárgyalni a partnereivel – mondta Borsik János. Hozzáfűzte ugyanakkor: azért június 16-ra szervezték a megmozdulást, hogy felhívják a figyelmet az egyeztetések fontosságára. A kormány ugyanis korábban azt ígérte, hogy a szociális konzultáció lezárulása után – amely június 15-én volt – tárgyal az érdekeltekkel a tervezett átalakításokról – fűzte hozzá.

Az  autós demonstráció célja, hogy felhívják a figyelmet…

Kuti László, az ÉSZT elnöke elmondta: az autós demonstráció célja, hogy felhívják a figyelmet az egyeztetés hiányának tarthatatlanságára, és mégis kezdődjenek tárgyalások. “Most még van lehetőség az érdekegyeztető tanács, vagy annak megfelelő testület létrehozására, van lehetőség tárgyalni a munkaügyi jogszabályokról”.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke az MTI-nek azt mondta, hipgy a vidéki akciók többsége is a budapestivel egy időben kezdődött, este hat óráig tartanak a megmozdulások, az utolsó gyűlés hat órakor kezdődik Miskolcon.

Hangsúlyozta: “a szakszervezet népe nem más mint az ország népe”, a szakszervezeti tagok nagy része is mást várt a kormány megalakulásakor. Az, hogy a sorozatos demonstrációkon egyre többen vannak, egyre szélesebb kör vesz részt, Pataky Péter szerint azt mutatja, hogy nő a csalódottság.

Varga László, a SZEF elnöke kiemelte: azt várják, hogy a tüntetéssel a döntéshozók és a társadalom figyelmét is rá tudják irányítani arra, hogy elfogadhatatlan a kormány és a parlamenti többség jogalkotása. Egyben kérte a fővárosban közlekedők megértését a forgalomkorlátozások miatt, hangsúlyozva, hogy “ez nemcsak a mi ügyünk, ez egy társadalmi ügy”.

A négy együttműködő szakszervezeti konföderáció tagszervezetei mellett a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete is több autóval csatlakozott a tüntetéshez, “Hivatásunk védelmében”, valamint “A köztársaságért! Érted, értem, értünk” feliratú transzparensekkel.

autós demonstráció részleges forgalomkorlátozással jár Budapesten, a menet az Andrássy út-Károly körút – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd – Döbrentei tér – Lánchíd – József Attila utca útvonalon érkezik vissza a Hősök terére.

Az Országgyűlés szerdán kezdte meg az általános vitát egy munkaügyi módosító csomagról, – amely számos ponton megváltoztatja a Munka törvénykönyvét -, valamint a jövőben országos érdekegyeztető fórumként működő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) létrehozásáról.