Tiltakozások közepette kezdi el mûködését az új bormarketing társaság

Tiltakozások közepette alakult meg a hazai bor marketingjét összefogó új társaság, a Közösségi Bormarketing Kft. Ez a társaság készíti elõ azokat a minisztériumi pályázatokat, különféle marketingakciókat, amelyeket a borok forgalomba hozatali járulékából befolyó sok száz millió forintból finanszíroznak. Borászok és az elõd cég munkatársai tiltakoznak, nem tartják legitimnek a társaságot.

Évek óta jogszabály rendelkezik arról, hogy a Magyarországon a bor forgalomba hozatalának feltétele járulék fizetése, amelynek 60 százaléka a bormarketing-alapba kerül, 40 százalékot a minõségellenõrzésre fordítanak. Korábban literenként 8 forint volt a járulék, 2009 óta a minõségi és eredetvédett italok után 10, a többi után 5 forint. Az alapban felgyûlt összeg elköltésérõl a végsõ szót a földmûvelésügyi tárca Agrármarketing Centrumja mondja ki, de a bormarketing cég készíti elõ a pályázatokat, különféle akciókat.

Tavalyig a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. végezte ezt, de állandó belvillongások után a tulajdonosok megszüntették a céget – mondta pénteken sajtótájékoztatón az új társaság tulajdonosa, a Magyar Szõlõ- és Bortermelõk Szövetség elnöke, Tornai Tamás.. A Közösségi Bormarketing Kft. a feladatot pályázaton nyerte el az FVM-nél.

Csütörtökön nyílt levélben és kiáltványban fejezték ki tiltakozásukat az elõzõ cég egykori munkatársai, illetve 34 borász és három szakmai szervezet, nem tekintik legitimnek az új céget, kifogásolják a régi megszüntetését. Tornai Tamás ezzel kapcsolatban azt közölte: a megszüntetést a régi tulajdonosok szavazták meg, köztük a most tiltakozók egyike.

Korábban az volt a fõ gond, hogy a bormarketing társaság nem tudott együttmûködni az Agrármarketing Centrummal – mondta Tornai Tamás.. Emiatt nem jelentek meg a bor piacát erõsítõ pályázatok, az alapban mostanra 800 millió forint gyûlt össze. Tornai Tamás elmondta: azt szeretné, hogy az új bormarketing cégben azok legyenek döntéshozó tagok, akik befizetnek járulékot.