Tilos az égetés, de az önkormányzat engedheti

Az ilyen helyzeteket is szeretnék megelőzni
Az ilyen helyzeteket is szeretnék megelőzni - © Fotó: ÉM
Borsod-Abaúj-Zemplén – A települések rendeletben szabályozhatják az avar és kerti hulladék eltüzelését.

A bő egy hónapja hatályba lépett Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) miatt sok félreértés adódik. Mikor és milyen körülmények között szabad például kerti hulladékot, vagy tarlót égetni. A szabályzat alapvetően azt mondja ki, hogy belterületen az avar és kerti hulladékok égetésénél az illetékes önkormányzat által megalkotott rendelet az irányadó, külterületen úgynevezett irányított égetés a katasztrófavédelem külön engedélyével végezhető.

A félreértést az adja, hogy az OTSZ szerint ha jogszabály (például az önkormányzati szabályozás) másként nem rendelkezik, a lábon álló növény, a tarló és a növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Ha nincs, ott az OTSZ

A környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény ugyanis a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe adta az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítását. Az önkormányzati rendelet jogszabálynak minősül, ezért törvényi felhatalmazás alapján, az OTSZ-szel összhangban az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avar és kerti hulladék égetését. Ahol viszont ilyen rendelet nincs, ott erre is az OTSZ tiltása az irányadó.

Szigorúak a szabályok a külterületi, úgynevezett irányított égetésre. A tűz például nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha az irányított égetést befejezték, azt azonnal el kell oltani. Az irányított égetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Az irányított égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

ÉM-SZB

Egy példa…

Pár nappal ezelőtt történt, hogy az M3-as autópálya Nyíregyháza felé tartó szakaszán, a 152-es kilométer­szelvényben tarló- és bozóttűz miatt a látótávolság drasztikusan lecsökkent. A katasztrófavédelem munkatársai azonnal megkezdték a tűz felszámolását. A szükséges ideig mindkét pályatesten egy-egy rendőrségi járőrautó fényjelzés alkalmazásával lassította a forgalmat a balesetek megelőzése érdekében. Az ilyen esetek miatt is fontos az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat megalkotása és rendelkezéseinek betartása.