Tilos a külföldi ételeket ajánló főzőcske-műsor az iráni tévében

Az iráni állami tévé alelnökét idézve közölte vasárnap az Aftabnews nevű iráni hírportál, hogy a médiafelügyeleti hatóság megtiltotta a médiának a külföldi konyhákat népszerűsítő főzőcske műsorok sugárzását. Az alelnök bejelentése szerint”mostantól nem szabad tanítani a nem iráni ételek elkészítését”.

Az iráni konyhakultúra rendkívül gazdag, ezért is voltak eddig nézettek a főzőcske műsorok, amelyekben neves szakácsok mutatták be az iráni és a külföldi ételek elkészítését. Főleg az olasz, a kínai és az indiai konyha finomságait bemutató napi műsorok voltak népszerűek. Közben pedig az iráni egészségügyi hatóságok kiterjedt kampányt folytattak a gyorséttermi ételek fogyasztásának növekedése ellen.

Iránban nincs magántévé, tilosak a műholdas csatornák is, ennek ellenére az iráni városok, települések házainak teteje tányérantennákkal van tele. Külföldről számos perzsa-nyelvű adó sugároz politikai és szórakoztató műsorokat. A rendőrség gyakran tart razziákat az antennák eltávolítására, de újra és újra feltűnnek azok a háztetőkön.