Friss hírek

2008.11.27. 09:33

Amerikai elismerés a Másik bolygónak

<p>Moldoványi Ferenc: Another Planet - Másik bolygó című nemzetközi koprodukcióban készült dokumentum - játékfilmje nyerte a november 13- és 23-a között megrendezett 31. Starz Denveri Nemzetközi Film Fesztivál "Maysles Fivérek Díját", amelyet a neves amerikai filmes szakemberekből álló zsűri a legjobb dokumentumfilmnek ítél oda a - adta hírül csütörtökön a Magyar Filmunió.</p>

A több mint kétszáz alkotást bemutató rangos amerikai filmes seregszemle a kortárs filmművészet kiemelkedő alkotásaiból állította össze programját. A Másik bolygót a rendező jelenlétében, teltházas előadásokon mutatták be az észak amerikai közönségnek.

Az amerikai dokumentumfilm megújítóiról elnevezett rangos díj odaítélésekor a zsűri indoklásában kiemelte a film mesteri művészi megvalósítását és a megrendítő téma visszafogott megközelítését.

A négy kontinensen forgatott dokumentum-játékfilm alkotói hét gyereksorson keresztül adnak képet a földet átfogó globális válságról. A nézők bepillanthatnak kongói, kambodzsai, ecuadori gyermekrabszolgák, gyermekprostituáltak és gyerekkatonák hétköznapjaiba. A filmet Máthé Tibor fényképezte, a zenéjét Szemző Tibor szerezte.

A Másik bolygó a 39. Magyar Filmszemlén operatőri díjat nyert, a Diákzsűri pedig a legjobb dokumentumfilmnek járó Zöld Holló díjjal jutalmazta az alkotást. Az Another Planet - Másik Bolygó a nemzetközi közönségnek az augusztusban megrendezett Montreali World Film Fesztiválon, Észak Amerika egyetlen "A" kategóriás filmes seregszemléjén mutatkozott be.

Moldoványi Ferenc filmjét ebben a hónapban másodszor díjazták. November közepén a Másik bolygó nyerte el az 57. Mannheimi Filmfesztivál Nemzetközi Zsűrijének a különdíját.

Az alkotást ezen a héten vetítik a dokumentumfilmek Cannes-jaként számon tartott Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a rendező jelenlétében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!