Tili Károly: Érthetetlen az ajkai kórház 21 milliós többletköltsége

Felháborító és érthetetlen Kolontár polgármestere szerint, hogy az ajkai önkormányzat miért rajtuk keresztül próbál visszaszerezni 21 millió forintot, ami állítólag az ajkai kórház többletköltsége a kitelepített kolontáriak kezelésével kapcsolatban.

Tili Károly, kolontári polgármester a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy az ajkai kórháznak térségi ellátási kötelezettsége van, amibe beletartozik a kolontáriak ellátása, katasztrófától függetlenül is.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, Ajka város önkormányzata egy több mint 25 millió forintos végösszegű listát küldött Kolontárra, a listán a kitelepített kolontáriak elszállásolásával és ellátásával kapcsolatos költségek szerepelnek. Ezek között van családsegítő szolgáltatás, illetve az önkormányzati épületekben kialakított befogadóhely üzemeltetése. a legmagasabb tétel – 21 millió forint – a Magyar Imre Kórház többletköltsége. Jáger László, ajkai jegyző szerint nem követelésekről van szó, csupán arról, hogy a költségek visszatérítéséhez a vis maior alaphoz és a kármentesítési alaphoz Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely pályázhat. A város csak azt szeretné, ha költségeinek egy részét – amelyeket konkrétan számszerűsíteni lehet – Kolontár beépítené a pályázatába, Ajka ugyanis nem adhat be ilyen pályázatot.

Tili Károly, Kolontár polgármestere az eset kapcsán a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a 25 milliós listából a kórház 21 millióján kívüli tételek elismerhetőek és azokat beépítik majd a vis maior alaphoz írandó pályázatba. Az azonban felháborító, hogy a térségi ellátási kötelezettséggel rendelkező kórház állítólagos többletköltségeit is Kolontáron keresztül akarja megszerezni Ajka. A kórházba körülbelül 20 embert vittek Kolontárról, közöttük 10-en szorultak huzamosabb kórházi kezelésre. Egy házaspár volt, amelyik egy hónapig feküdt a kórházban, mert derékig megégtek.

Tili Károly tudomása szerint még plusz ágyat sem kellett beállítani és – mint fogalmazott – érthetetlen, hogy egy térségi ellátási kötelezettséggel rendelkező kórházban milyen többletkiadás jelentkezett, amit az OEP nem finanszíroz.

A Független Hírügynökség próbálta elérni telefonon a többletköltségek kapcsán a Magyar Imre Kórház főigazgatóját, de hétfőn délután már nem lehetett utolérni a kórházban.

Korábban Somlóvásárhelyen támadtak pénzügyi gondok. A település polgármestere szerint elfogyott a pénz, így fel kellett függeszteni a kármentesítési munkát. A Belügyminiszter erre reagálva közölte, hogy hamarosan meghozzák azt a döntést, amely több millió forintos támogatási előleget nyújt a károk helyreállítására.
– Független Hírügynökség –