Tikverõzéssel búcsúztatták a farsangot Mohán

Tikverõzést rendeztek Mohán, kedden. A rontást és a telet több ezren ûzték el a farsang utolsó napján. A több száz éves hagyományt a fiatalok tartják életben a Fejér megyei, alig ötszáz lakosú településen.

Az utóbbi években buszokkal érkeznek látogatók a faluba. Az idén becslések szerint több mint kétezren jöttek el. A nézelõdõket fánkkal is kínálják. A település asszonyai hajnalban 1300 fánkot sütöttek, de pillanatok alatt elfogyott.

A maskarába öltözött csoport végigjárta a település házait. Hangosan kurjongatva ûzték a rontást. A háziaktól kolbászt és tojást kaptak, a tojásból este rántotta készül és lakomával, tánccal zárja a falu népe a farsangot.

A népszokás része a kormozás. A szalagokkal díszített, álarcos figurák régen fõként a fiatal lányokat, asszonyokat kenték össze, mert a kormozásnak termékenységvarázsló erõt tulajdonítottak, de mostanában minden járókelõt alaposan összekennek.

A húshagyó keddi tikverõzés magyar farsangi népszokás. Mohán még ma is fiatalok ápolják a hagyományt, és a népemlékezet szerint már a török idõkben is megtartották ott. A népszokás fenntartásában Pesovár Ferenc néprajzkutatónak volt fontos szerepe volt.