Tigris tépte szét az állatgondozót Kínában

Megölt egy gondozót egy tigris az egyik kínai állatkertben, miközben a férfi a ketrecét tisztította, jelentette az ország állami hírügynöksége szerdán. A gondozó elfelejtette elkülöníteni a ragadozót, mielőtt nekiállt takarítani. Az állatot végül a rendőröknek le kellett lőniük, mert az állatkert egyetlen altató pisztolyát a ketrecben felejtették.

A 60 éves állatgondozó, Csang mielőtt belépett a külső ketrecbe a tigrist a belső részbe vezette – mondták el a kollégái, de megfeledkezett egy másik állatról, ami szintén a külső ketrecben lakott. A rendőrség kiürítette a Kína keleti részén, Hszinji városában található parkot, miután a gondozót szétmarcangolta az állat.

A tigris minden alfaja veszélyeztetett, olyannyira, hogy az úgynevezett végveszélyben státuszt is megkapta. Ez azt jelenti, hogy ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor a közeljövőben biztos a kihalás fogja fenyegetni. Azok a fajok tartoznak ide, amelyek száma az utóbbi 10 évben felével csökkent, 5000 négyzetkilométernél is kisebb területen élnek és a felnőtt egyedek kevesebben vannak, mint 2500.

Kínában egyébként összesen harminc tigris él vadon, de több mint 5000 példányt kereskedelmi céllal tenyésztenek különböző farmokon szerte az országban.

Kínában nem számít ritkaságnak, hogy egy állatkertben emberekre támadnak az ott élő vadállatok. Idén májusban egy másik állatgondozót is tigris tépett szét, miközben szintén a ketrecét tisztította Hainan szigetén, februárban pedig egy hat éves kislányt halt meg, amikor egy közös fotót akartak készíteni egy tigrissel. Két hónappal később egy kilenc éves gyereket falt fel egy krokodilt, miután három iskolatársával együtt bemászott az elkerített részre és a hüllőket botokkal próbálta piszkálni.