Tibeti önégetések – Egy hét alatt heten gyújtották fel magukat

Peking, 2012. október 28., vasárnap (MTI) – Az elmúlt héten összesen hét tibeti gyújtotta fel magát – állítja a londoni székhelyű Free Tibet jogvédő szervezet.

A szervezetnek tudomására jutott, hogy a múlt hét közepén – a korábban ismert esetek mellett – további két fiatalember hajtott végre ilyen akciót.
A jelentés szerint a két unokatestvér egyike, egy 20 éves fiatalember kórházba szállítás közben belehalt a sérüléseibe, míg 25 éves társának sorsa ismeretlen. Az eset Driru megyében történt, északra a tibeti székvárostól, Lhászától.
A Reuters brit hírügynökség szerint a tavalyi év márciusától számítva csaknem hatvanan követtek el önégetést, akiknek nagyjából a fele meghalt. A tibeti “emigráns kormány“ információira hivatkozva a Kyodo japán hírügynökség vasárnap azt írta, hogy 2009 februárja óta 51 tibeti áldozta fel az életét.
Az emigráns tibeti szervezetek rendszerint arról számolnak be, hogy a többségükben fiatal emberek és nagyrészt buddhista szerzetesek a vallásszabadság korlátozása miatti tiltakozásul végeznek magukkal. Tettükkel egyben legfőbb vallási vezetőjük, a dalai láma melletti kiállásukat is kifejezik.
Peking úgy véli, a tibetieket “az elszakadásra törekvő emigráns erők” veszik rá az önégetésre és önös érdekből, a “tibeti kérdés napirenden tartása” céljából küldik az embereket a halálba.