The Snowman: vízzé vált félelem

The Snowman: vízzé vált félelem
Debrecen – Épp a vénasszonyok nyara tombol, nehéz ilyenkor egy olyan filmbe beleélnie magát az embernek, ami a tél kellős közepén játszódik. Pedig a skandináv országok hűvös atmoszférája adott e műben, ezzel természetesen nincs is baj.

Nem volt könnyű dolga a rendezőnek vászonra vinni Jo Nesbø regénysorozatának 7. részét. A norvég író regényei Harry Hole főszereplésével már közel húsz éves múltra tekintenek vissza. A könyvnek megfelelően bemutatni a súlyos alkohol- és magánéleti problémákkal küszködő, ugyanakkor a szakmájában mégis kiváló nyomozót, bizony nehéz ügy.

Michael Fassbender neve sok mindenre garancia lehet, az általa alakított Harry Hole-al azonban nehéz azonosulni ebben az alkotásban: egy átlagos, lecsúszott nyomozónak tűnik azon nézőknek, akik nem ismerik őt a regényekből. Így annyit látunk, hogy a fiával sem éppen túl jó kapcsolatot ápoló detektív a munkába menekül. Rejtélyes sorozatgyilkos bukkan fel Oslóban, aki nem teljesen ártatlan családanyákat öl meg, majd darabolja fel őket. Védjegyéül pedig egy hóembert hagy hátra maga után. Harry, újdonsült kolléganőjével kezd nyomozásba, a szálak pedig igencsak a régmúltba vezetnek, és úgy tűnik, az oslói felsőbb kör is benne lehet az ügyben.

A regénybeli szerteágazó szálakat a rendezőnek nem sikerült kibogozni, csak jól összegubancolni, így a cselekményvezetés összecsapott lett, sok-sok kérdés merülhet fel jogosan a nézőben, miután ködösen ugrunk egyik jelenetből a másikba.

Fotó: smtvreports.blogspot.hu
Debrecen - Minden filmnek megvan a maga célközönsége. Vannak azok a típusok, amelyek mindenki számára fogyaszthatóak, és vannak azok, amelyek csak egy szűkebb réteghez szólnak. A szárnyas fejvadász első része valahol a kettő határán egyensúlyozott, a folytatás viszont szerintem már inkább az utóbbi ...

A nyeszlett kis hóemberek, amelyeket a gyilkos hátrahagy minden, csak nem félelmetes, egyszerűen nincs meg az a sötét atmoszféra, ami rémítővé tehette volna a filmet. Ebből következik, hogy ha idén a bohócoktól netalántán valamiféle fóbiánk alakult volna ki az It (rendező: Andres Muschietti) megtekintése után, a hóemberektől egész biztosan nem lesz ilyen problémánk.

Kingsman: Az aranykör
Debrecen - A sztori pörög, a 141 perc elrepül, de azért hagy minket gondolkodni is. Ha egy sikeres film folytatásának ötlete felmerül, általában vele együtt születik a kérdés, vajon a rendező mennyire fog biztonsági játékot játszani. Matthew Vaughn maradt a jól bevált receptnél, de ez nem ment a ...

A regény és a trailer alapján egyaránt csalódás volt, sokkal többet vártam.

Rendező: Tomas Alfredson
Szereplők: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, J.K. Simmons

– Molnár István Richárd –