The New York Times: gyakorlatilag elkészült Irán földalatti urándúsítója

Washington, 2012. október 26., péntek (MTI) – Irán az elmúlt hetekben gyakorlatilag befejezte földalatti urándúsító üzemének építését Fordóban, a nemzetközi szankciók ellenére is – írta pénteki számában több országból származó hírszerzési értesülésekre hivatkozva a The New York Times.

A lap szerint a csaknem háromezer urándúsító centrifuga utolsó darabjainak beszerelésével Irán közelebb került ahhoz, hogy nukleáris fegyvert állítson elő, ha az ország vezetői emellett döntenének.

A fordói létesítményt, amelynek létét 2009 szeptemberében leplezték le az amerikaiak, a britek és a franciák, Kúm szent város közelében, egy hegy alatt hozták létre. Az urándúsító létesítménnyel kapcsolatos információ a The New York Times szerint olyan hivatalos személyektől származik, akik megismerkedhettek azzal, hogy milyen következtetésekre jutottak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nemrégiben Iránban járt ellenőrei.

Tommy Vietor, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője kijelentette, hogy nem áll módjában kommentálni a még ki sem adott NAÜ-jelentést. Ugyanakkor rámutatott: Washingtont aggasztja, hogy Irán ellenszegül vállalt nemzetközi kötelezettségeinek.

Az Egyesült Államok, Izrael és az ENSZ korábban egyaránt kilátásba helyezte: megakadályozza, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Az iszlám köztársaság nukleáris programját nemzetközi szankciókkal és kibernetikai támadásokkal igyekeztek lelassítani. Barack Obama amerikai elnök a hétfőn kihívójával, Mitt Romneyval vívott televíziós vita során kijelentette, hogy “fogytán van az idő” a kérdés tárgyalásos rendezésére.

– MTI –